PSD pregăteşte o moţiune pe sănătate: Guvernul tehnocrat este puternic virusat. Vezi cele mai importante solicitări

Partidul Social Democrat pregătesc o moţiune în care îi solicită ministrului Patriciu Achimaş-Cadariu întărirea capacităţii administrative și de intervenție a ministerului în problemele de sănătate publică prin reorganizarea sistemului, astfel încât să existe capacitatea de inspecție și control pentru identificarea, eradicarea și prevenirea focarelor ce reprezintă pericole pentru sănătatea românilor.

21 feb. 2016, 14:16
PSD pregăteşte o moţiune pe sănătate: Guvernul tehnocrat este puternic virusat. Vezi cele mai importante solicitări

PSD consideră totodată că este imperios necesară definirea unor protocoale și proceduri de funcționare ale sistemului de sănătate publică, a unor standarde minimale ce trebuie îndeplinite de fiecare furnizor de servicii medicale, de la medicul de familie, ambulatoriile de specialitate, spitale care să aibă ca și scop, pe lângă tratarea cazurilor apărute, și informarea populației cu un set minimal de cunoștințe necesare, potrivit proiectului de moțiune citat de Agerpres.

„Totodată, este necesară stabilirea la nivelul Guvernului României a procedurilor necesare pentru constituirea unui centru unic de coordonare interministerial pentru problemele de sănătate publică, ce să reunească toate domeniile implicate în rezolvarea cazurilor și prevenirea apariției altor cazuri, în care să participe reprezentanții domeniilor conexe: agricultură, mediu, administrație, alte instituții, pe lângă domeniul medical, similar Departamentului pentru Situații de Urgență. Este necesară stabilirea la nivelul Ministerului Sănătății la nivel regional, la nivel local și județean a mecanismelor necesare pentru informarea populației, coordonat de o structură funcțională unică de coordonare. Domnule ministru, este necesară evaluarea capacităților de spitalizare de care dispune Ministerul Sănătății și ierarhizarea corectă a spitalelor din România. (…) Vă solicităm, domnule ministru, să stabiliți un Program de profilaxie a îmbolnăvirilor personalului medical. Nu în ultimul rând, este necesară o campanie națională de informare a populației pe grupe de vârstă asupra pericolelor și riscurilor de boală specifice în care să fie clar ce măsuri suplimentare trebuie să ia populația pentru a preîntâmpina apariția altor cazuri”, spune proiectul moțiunii, care ar putea fi intitulată „Guvernul tehnocrat este puternic virusat! și frustrat! și nevaccinat!”.

Citește și: Veşti bune despre copiii cu sindrom hemolitic-uremic de la „Marie Curie”. Anunţul a fost făcut de ministru

Potrivit PSD, „modul total neprofesionist în care această criză gravă a fost gestionată trebuie să înceteze”, cu referire la situația bebelușilor din Argeș.

„Sănătatea nu este o joacă, domnule ministru, ci un lucru fundamental pentru România! Până nu este prea târziu, faceți un gest de onoare și plecați, copiii noștri merită un sistem medical care să intervină la timp, merită implicare totală, ceea ce dumneavoastră ați arătat că vă lipsește cu desăvârșire! Ajunge cu experimentele, cu diletantismul și nepăsarea, spre binele copiilor noștri!”, se mai arată în proiectul de text.

Conform acestuia, Strategia Națională de Sănătate pentru perioada 2014 — 2020, aprobată de Guvernul Ponta în noiembrie 2014, este angajamentul României de a asigura și promova sănătatea ca și determinant cheie a unei dezvoltări durabile a societății românești, inclusiv din punct de vedere social, teritorial și economic, ca motor de progres și prosperitate al națiunii, reprezentând documentul cadru menit să elimine punctele slabe identificate în sectorul de sănătate: reducerea inegalităților din sănătate, optimizarea utilizării resurselor în condiții de cost-eficacitate și îmbunătățirea capacității administrative și a calității managementului la toate nivelurile. Factorii esențiali pentru succesul acestei strategii sunt asumarea, implicarea și acțiunea actorilor instituționali și a specialiștilor. Reușita depinde de succesul în promovarea unei noi paradigme în care omul sănătos să fie obiectivul sistemului de sănătate.

Citește și: Cioloş, după vizita la Spitalul din Piteşti: „Problemele mari au trecut. Trebuie identificată sursa epidemiei” VIDEO

„Vă solicităm, domnule ministru, să respectați și să definiți în perioada imediat următoare programele de intervenții asumate de PSD vizând: promovarea alăptării, profilaxia malnutriției la copii cu greutate mică la naștere, alimentația sănătoasă și profilaxia obezității la copil, creșterea accesului la îngrijiri adecvate în unități regionale pentru nou-născuți cu risc de deces neonatal, întărirea capacității de screening neonatal, actualizarea/elaborarea ghidurilor de practică inclusiv pentru asistenții medicali comunitari, moașe cu promovarea managementului integrat al bolilor copilului, formarea personalului din asistența medicală primară, maternități, ONG. De asemenea, vă solicităm să asigurați, conform programelor deja amintite, accesul la diagnostic precoce, monitorizare adecvată și diversificarea serviciilor de asistență medicală primară cu accent pe serviciile profilactice. (…)

Citește și: Declaraţii-şoc despre tragedia bebeluşilor din Argeş. Medic: Nu au făcut corect ancheta epidemiologică

Guvernul tehnocrat este puternic virusat! și frustrat! și nevaccinat! Acestea sunt o parte dintre cuvintele spuse și scrise de părinții și copiii României îngrijorați de evoluția nefavorabilă a sănătății lor, dar și a sistemului de sănătate din România. (…) Grupul parlamentar PSD care a efectuat analize locale și naționale, parlamentari social-democrați, reprezentanți ai comunităților României, consideră sănătatea alături de educație între prioritățile pe care fiecare român le consideră importante. Fiecare copil are dreptul la viață. Fiecare părinte are dreptul să știe ce trebuie să facă să aibă un copil sănătos. Fiecare părinte vrea să aibă un copil sănătos. Drama părinților care își pierd copiii trebuie să înceteze! Bâlbele din sistem nu trebuie să mai bage copii în mormânt!”, susțin inițiatorii.

Moțiunea simplă pe sănătate, anunțată în această săptămână de președintele PSD, Liviu Dragnea, ar putea fi finalizată, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare, în Biroul Permanent Național al partidului.