PSD trimite cazierele miniştrilor refuzaţi la Cotroceni şi sesizează CCR

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea (PSD), a declarat joi, pentru ȘTIRIPESURSE.RO, după ce președintele Klaus Iohannis a motivat refuzul numirii miniștrilor propuși la Dezvoltare și Transporturi, că Guvernul ar trebui să ia două măsuri: să trimită și cazierul candidaților dar să sesizeze și Curtea Constituțională.

17 ian. 2019, 15:50
PSD trimite cazierele miniştrilor refuzaţi la Cotroceni şi sesizează CCR

UPDATE: Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat joi, la A3, că „probabil” Executivul va retrimite la Palatul Cotroceni documentatia care insoteste propunerile de numire a ministrilor Dezvoltarii si Transporturilor.

„Din punct de vedere formal, sa vedem pana unde poate merge aceasta incrancenare, probabil vom proceda in consecinta”, a spus Greblă.

Acesta a adaugat ca gestul șefului statului trebuie interpretat „in cheie politicianista, in cheie electorala”.

El a menţionat documentele care au fost trimise iniţial, respectiv copia cărţii de identitate şi un CV din care rezultă că persoanele nominalizate nu sunt nici în stare de incompatibilitate şi nu au avut nici o stare de incompatibilitate.

Întrebat care este uzanţa în cazul remanierilor, secretarul general al Guvernului a explicat: ”Numai solicitatea făcută de premier, care nominalizează pentru posturi rămase vacante anumite persoane, fără să fie însoţite de niciun act doveditor. De 30 de ani, în funcţionarea statului român aceasta a fost procedura. De altfel, acum aproape două luni, prim-ministrul a făcut o solicitare preşedintelui într-o singură adresă pe revocare a opt miniştri, de numire a altor opt persoane. Şase dintre aceste persoane au fost acceptate de preşedinte, au depus jurământul, două au fost refuzate, dar toate propunerile care au fost făcute nu au fost însoţite de niciun act doveditor. Acesta nu este morivul real pentru care preşedintele a refuzat, a spus şi ieri, alaltăieri într-o declaraţie publică, vrea să se asigure că cele două ministere vor fi conduse de miniştri competenţi, deci refuzuri legate de oportunitate, şi nu de legalitate”.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a trimis, joi, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, precizând că, în continuare, propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condiţiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs. În scrisoare, preşedintele a invocat lipsa cazierului judiciar şi a declaraţiei pe propria răspundere că nu se află în incompatibilitate.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea (PSD), a declarat joi, pentru ȘTIRIPESURSE.RO, după ce președintele Klaus Iohannis a motivat refuzul numirii miniștrilor propuși la Dezvoltare și Transporturi, că Guvernul ar trebui să ia două măsuri: să trimită și cazierul candidaților dar să sesizeze și Curtea Constituțională.

„Dl Președinte mereu mai caută să mai găseasca cate o chestiune ca sa tot intarzie numirile. Am sa dau exemplu, aceste solicitari ca trebuie sa prezinti dovezi privind cazier, incompatiblitati, nu au existat in niciun dosar pana acum. De asemenea, la primul refuz, au fost propuneri acceptate in care nu au avut asemenea conditii si Președintele i-a numit, iar Laufer a fost respins că nu a avut aceste condiții, i s-a dat apă la moară că a fost discriminat.

Dna Olguta Vasilescu tot la primul refuz nu a fost respinsa pe principii de legalitate ci pentru ca nu ar avea expertiza necesara, de unde putem sa credem ca a avut cazier la dosar dar s-a pierdut pe drum, ca a doua oara a venit cu aceasta propunere, sau putem sa presupunem, ceea ce este adevarat, că aceasta chestiune cu cazierul a fost inventata ulterior primei respingeri.

Calea de urmat. Evident ca nimeni nu se opune sa-i depuna si cazierul respectivului, dar in nicio lege nu spune ca la rangul de ministru trebuie sa depui dovada ca ai cazierul curat, ca nu incompatibil, mai ales ca la incompatibilitate functioneaza prezumtia de nevinovatie.

In plus, dna Olguta Vasilescu a fost ministru, daca ar fi fost in stare de incmpatibilitate trebuia sa fie data afara de premier. De asemenea, daca ar fi avut condamnari acesta era cauza de incetare a mandatului si dl Presedinte ar fi trebuit sa o revoce, din moment ce nu a facut-o inseamna ca nu este. Pe cale de consecinta, e ca in povestea aia, daca ai tigari, ai chibrituri, la sfarsit nu ai basca.

Ce sa se retrimită? Este o inventie. Punctul meu de vedere este sa se trimita si cazierul dar simultan sa fie facuta si sesizare la Curtea Constitutionala pentru ca CCR sa marcheze aceste incalcari de natura constitutionala”, a declarat Eugen Nicolicea