Psiholog Miruna Stănculescu: Care sunt semnele că terapia de cuplu ar fi binevenită

Sigur că fiecare dintre noi știm cel mai bine când și cum ne devine util să apelăm la ajutor. La fel de adevărat este și că, uneori, singura soluție este divorțul sau despărțirea. Dar tot la fel de adevărat este că putem fi prinși de propria perspectivă și rata punctul celuilalt de vedere. Logic vorbind, dacă un moment dat ai crezut că ai o relație de cuplu de excepție iar acum începe să scârțâie, ar trebui să fie posibil să regăsești elementele care făceau diferența tot acolo, în relație. Dacă vezi primele semne ale problemelor și mai vezi că, deși încerci să le rezolvi, nu reușești să schimbi mare lucru sau, mai rău, tot ce obții este înrăutățirea situației, poate că este momentul potrivit să apelezi la terapia de cuplu. Dar care sunt cele mai frecvente semnele care indică că un cuplu are nevoie nu neapărat de avocat ci poate doar de ajutorul psihoterapeutului?

22 mai 2015, 20:17
Psiholog Miruna Stănculescu: Care sunt semnele că terapia de cuplu ar fi binevenită

Instalarea comunicării disfuncționale

Adică momentul la devine imposibil să comunicați deschis și autentic. Momentul la care începeți să percepeți orice discuție ca pe o povară sau ca pe o pedeapsă. Discuțiile nu se mai soldează cu rezolvarea problemelor, ci doar cu sentimente rănite. Sfârșiți prin a vă simți agresați, neînțeleși, respinși sau jigniți. De cele mai multe ori ajungeți la întreruperea comunicării fie prin evitarea discuțiilor care vizează problemele fie prin intreruperea completă a comunicării (zidul tăcerii).

Apariția interesului pentru relațiile extraconjugale

Adică momentul la care iarba devine mai verde în grădina vecinului. De cele mai multe ori, relațiie extraconjugale apar pe fondul disfuncționalităților din cuplu și a lipsei de comunicare a problemelor. Fie că îți dorești mai multă afecțiune, mai mult romantism sau poate mai mult sex, dacă varianta extraconjugală devine pe zi ce trece mai atractivă dar relația de acasă contează mult pentru, tine ești exact în momentul în care lucrurile pot fi rezolvate până să se complice serios.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.