PUHOI de TURIŞTI la MARE. Radiaţiile ultraviolete, la un nivel periculos pe litoral VIDEO

Turiştii au dat în acest weekend buzna la mare. Cu toate că radiaţiile ultraviolete ating un nivel periculos, plajele s-au umplut încă de la primele ore ale dimineţii, iar marea a fost plină de oameni. Valul de caniculă care s-a abătut asupra României a adus, duminică, temperaturi extreme resimţite, de peste 40 de grade Celsius.  

26 iul. 2015, 07:55
PUHOI de TURIŞTI la MARE. Radiaţiile ultraviolete, la un nivel periculos pe litoral VIDEO

Litoralul românesc a devenit neîncăpător în ultimele zile, acest weekend fiind considerat cel mai aglomerat de până acum. Astfel, peste 230.000 de turişti au profitat din plin de vremea de afară şi au venit cu mic cu mare să se bucure de apa caldă.

Cu toate acestea, specialiştii avertizează cu privire la riscurile la care sunt supuşi oamenii din cauza radiaţiilor. Mai mult, acestea sunt amplificate de faptul că pe litoral nu exista nori pe cer, dar si de către nisip şi luciul apei.

 

Citeşte şi COD PORTOCALIU şi GALBEN de caniculă în weekend: Temperaturi de 39 grade Celsius la umbră

„Cerul este lipsit de nori, ceea ce favorizează atingerea nivelului de 8 a radiaţiilor ultraviolete în sudul ţării şi pe litoral. Pentru că vorbim de o scară de la 1 la 11, nivelul 8 al radiaţilor este mare mai ales la populaţia care se expune la soare. În plus, pe litoral ultravioletele sunt amplificate de nisip şi luciul apei, de aceea nu este bine să stăm pe plajă, mai ales cu copii mici”, a declarat meteorologul România TV Gabriela Bancilă.

(w500) Nivelul de

Temperaturile resimţite în cursul zilei de duminică sunt absolut terifiante. La Arad se înregistrau 43 de grade Celsius, în timp ce în Timişoara şi Oradea mercurul din termometre indica 46, respectiv 45 de grade. 42 de grade erau la Bucureşti şi Craiova, iar în Focşani şi Iaşi temperaturile erau de 41 de grade, potrivit România TV.

Se înregistrează peste 35 de grade în foarte multe localităţi, însă temperaturile sunt înregistrate în staţiile ANM, la 2 metri de sol, sol cu verdeaţă şi umbră. Astfel, că temperatura real resimţită este cu până la 10 grade mai mare, mai ales în aglomerările urbane.

(w500) Temperatur