Putin, rău ca Stalin, iar Rusia, mai periculoasă decât jihadiştii. Cine spune asta

Preşedintele rus Vladimir Putin are potenţialul de a fi la fel de rău cum a fost Stalin, iar Rusia reprezintă o ameninţare mai mare la adresa păcii decât gruparea jihadistă Statul Islamic, a avertizat Bob Ainsworth, fost ministru britanic al apărării, într-un articol publicat pe blogul politic Chamberlain Files şi preluat marţi de publicaţia The Guardian, citată de Agerpres.

16 sept. 2014, 14:20
Putin, rău ca Stalin, iar Rusia, mai periculoasă decât jihadiştii. Cine spune asta

‘În perioada postbelică, după Stalin niciun alt lider al unei mai puteri nu a avut un comportament agresiv atât de făţis şi, din nefericire, Putin ar fi foarte bucuros de comparaţie’, argumentează Bob Ainsworth, care a mai fost şi parlamentar laburist.

Putin ‘a afirmat că destrămarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare tragedie a secolului al XX-lea şi îşi arogă dreptul de a acţiona în numele minorităţilor ruse din alte ţări’, iar cum în toate statele desprinse din URSS există minorităţi ruse, liderul de la Kremlin se consideră îndreptăţit să se amestece în afacerile interne ale tuturor statelor suverane din estul Europei, spune Ainsworth. ‘Politicile lui Stalin au împins lumea într-un război rece. Putin poate fi la fel de periculos’, insistă el.

În acest context, fostul titular al portofoliului apărării atrage totodată atenţia guvernului de la Londra să se gândească serios la riscul unui nou război rece, astfel încât să ia deciziile potrivite pentru a-l evita.

Citeşte şi Arseni Iaţeniuk: Obiectivul lui Vladimir Putin este de a ”elimina Ucraina ca stat independent”

De asemenea, el cere să se reevalueze capacitatea defensivă a armatei britanice, întrucât, în opinia sa, Rusia reprezintă un pericol mai mare pentru pace decât gruparea islamistă radicală Statul Islamic (SI) activă în Irak şi Siria. Bob Ainsworth îşi sprijină această afirmaţie pe argumentul că deşi gruparea menţionată este o sfidare la adresa umanităţii ea este alcătuită doar din ‘actori non-statali’, în timp ce Rusia lui Putin aduce în faţa lumii o problemă de o magnitudine diferită.

Cât despre sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, fostul ministru nu crede că ele vor avea efect şi cere să se adopte alte măsuri mai eficiente în descurajarea ambiţiilor expansioniste ale lui Putin.

Citeşte şi Concert de ZILE MARI: Putin a interpretat la PIAN cântece SOVIETICE VIDEO

Pe de altă parte, fostul ministru menţionează că armata britanică este în prezent echipată mai degrabă pentru a face faţă unor operaţiuni de genul celor din Afganistan, nu pentru a apăra statele din flancul estic al NATO în faţa unei posibile agresiuni a Rusiei care se înarmează puternic.

În condiţiile în care adaptarea tehnicii militare acestui nou context strategic necesită timp, el insistă asupra revizuirii rapide a strategiei naţionale de apărare a Marii Britanii, ce a fost elaborată în anul 2010 şi care include o diminuare severă a bugetului destinat apărării. Totuşi, premierul David Cameron a afirmat recent în faţa Camerei Comunelor că o astfel de revizuire nu este oportună, susţinând adoptarea noii strategii la termenul deja stabilit, respectiv în anul 2015, când vor avea loc şi alegerile.

Citeşte şi Înapoi la totalitarism! Putin vrea ca Rusia să se întoarcă la „valorile sovietice”

Şi un alt fost ministru britanic al apărării, Gerald Howarth, a cerut adoptarea unei noi strategii de apărare care să fie adaptată ameninţărilor rezultate în urma crizelor din Ucraina, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.