Putin se întâlneşte cu Merkel sâmbătă, la Castelul Meseberg

Preşedintele rus Vladimir Putin efectuează sâmbătă o vizită în Germania, unde se întâlneşte cu cancelarul Angela Merkel pentru a discuta despre conflictele din Siria şi Ucraina, a anunţat luni Guvernul german.

13 aug. 2018, 15:01
Putin se întâlneşte cu Merkel sâmbătă, la Castelul Meseberg

Cei doi lideri urmează să se întâlnească la ora 16.00 GMT (19.00, ora României) în Castelul Meseberg, o reşedinţă a Guvernului german situată la 70 de kilometri nord de Berlin, într-o zonă rurală.

Un purtător de cuvânt al Cancelariei, Steffen Seibert, a precizat că vor discuta despre ”războiul din Siria”, ”situaţia în estul Ucrainei” şi ”probleme economico-energetice”.

Contacte la cel mai înalt nivel între Rusia şi Germania au fost reluate de câteva luni, în contextul în care relaţiile erau ”glaciale” din 2014, de la începutul războiului din Ucraina.

Merkel a efectuat o vizită la Soci în mai, prima în Rusia din 2015. Ea i-a primit – discret – la sfâşitul lui iulie pe şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov – vizat de sancţiuni europene din cauza războiului din Ucraina – şi pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Gherasimov şi Lavrov au fost primiţi după aceea – tot discret –  de către preşedintele francez Emmanuel Macron.

O temă importantă între Berlin şi Moscova este construirea şi darea în folosinţă, la sfârşitul lui 2019, a gazoductului Nord Stream II, pe sub Marea Baltică, şi care urmează să aprovizioneze Europa cu gaze naturale ruse care ocolesc Ucraina. Merkel doreşte să obţină garanţii prin care Kievul să rămână un actor în tranzitul gazelor naturale.