Putin şi Rohani condamnă bombardamentul american în Siria şi cer o investigaţie obiectivă asupra atacului chimic

Președinții Rusiei și Iranului, Vladimir Putin și Hassan Rohani, au avut duminică o convorbire telefonică, la inițiativa celui din urmă, și au condamnat atacul american asupra bazei aeriene siriene de la Shayrat, prin care Washingtonul a dorit să sancționeze regimul de la Damasc pentru recentul atac cu arme chimice, liderii rus și iranian cerând totodată o investigație 'obiectivă' care să elucideze acel atac chimic, relatează agențiile Reuters și EFE.

09 apr. 2017, 14:42
Putin şi Rohani condamnă bombardamentul american în Siria şi cer o investigaţie obiectivă asupra atacului chimic

‘Ambele părți au subliniat că acțiunile agresive ale SUA împotriva unui stat suveran sunt inacceptabile și contrare dreptului internațional. (Putin și Rohani) s-au pronunțat pentru o investigație obiectivă și imparțială a incidentului cu arme chimice survenit pe 4 aprilie în provincia siriană Idlib’, semnalează Kremlinul într-un comunicat.

Președinții rus și iranian au subliniat importanța continuării unei cooperări strânse pentru impulsionarea unei soluții politice în conflictul armat sirian, se mai arată în același text.

Rusia și Iranul sunt principalii susținători ai regimului președintelui Bashar al-Assad, ale cărui trupe au reușit să obțină numeroase victorii împotriva rebelilor mai ales datorită ajutorului militar oferit de cele două țări.

Președintele american, Donald Trump, a ordonat joi un atac cu rachete Tomahawk asupra bazei militare siriene de unde se presupune că a fost lansat atacul chimic soldat cu peste 80 de morți, majoritatea femei și copii.

Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a afirmat într-un interviu acordat postului CNN că președintele Trump nu exclude posibilitatea adoptării unor noi sancțiuni împotriva Rusiei și Iranului pentru sprijinul pe care aceste țări îl oferă președintelui sirian.

Citeşte şi Război în Siria. Baza militară atacată de americani fusese evacuată înainte ca SUA să lanseze rachetele