Putin trece la AMENINŢĂRI: Atacurile armatei în estul Ucrainei VOR AVEA CONSECINŢE

Utilizarea de către autorităţile ucrainene proeuropene a armatei contra populaţiei în estul ţării este o 'crimă gravă', iar aceste acte vor avea consecinţe, a ameninţat mai degrabă, joi, preşedintele rus Vladimir Putin.

RomaniaTV.net
24 apr. 2014, 11:24

”Dacă regimul actual de la Kiev a început cu adevărat să utilizeze armata contra populaţiei în ţară, este o crimă foarte gravă contra propriului popor. Este o operaţiune de represiune care va avea consecinţe pentru oamenii care iau aceste decizii, în special pentru relaţiile interguvernamentale. Dacă autorităţile actuale de la Kiev au făcut asta, atunci este vorba despre o juntă, despre un tip de bandă criminală”, a spus Putin, potrivit Agerpres.

Liderul rus a făcut aceste comentarii în condiţiile în care armata ucraineană a lansat joi o operaţiune pentru a recontrola oraşul Slaviansk, din estul Ucrainei, ce fusese cucerit de militanţii proruşi.

El a adăugat că sancţiunile afectează economia Rusiei, dar prejudiciul nu este critic. „În general, sancţiunile cauzează prejudiciu pentru că ratingurile (creditelor) sunt revizuite, împrumuturile pot deveni mai scumpe şi aşa mai departe. Dar acestea nu sunt critice”, a mai spus liderul de la Kremlin, referindu-se la sancţiunile impuse Moscovei după anexarea Crimeii.

Vladimir Putin a condamnat folosirea sancţiunilor ca instrument politic între state, spunând că „per ansamblu ele sunt dureroase pentru toţi, distrug economia globală şi sunt dezonorante pentru cei care folosesc acest tip de instrumente„.

Autorităţile de la Kiev trebuie să facă primul pas în soluţionarea conflictului

Autorităţile de la Kiev sunt cele care trebuie să facă primul pas în direcţia soluţionării actualei crize din Ucraina, consideră ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citat de agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Vorbind la o conferinţă de presă după întâlnirea cu omologul său libanez, Lavrov a cerut Statelor Unite să-şi folosească influenţa pe care o au faţă de guvernul ucrainean pentru a implementa dispoziţiile acordului semnat cu o săptămână în urma la Geneva de şefii diplomaţilor din Rusia, Ucraina, SUA şi UE.

Nu avem nicio îndoială că primii paşi trebuie făcuţi de autorităţile de la Kiev„, este poziţia Rusiei exprimată de ministrul ei de externe, care a acuzat partenerii occidentali ai ţării sale că „prezintă lucrurile ca şi când Kievul ar fi condus de îngeri care nu fac nici o greşeală„, fapt care în opinia Rusiei ‘este greşit’.

UE recunoaşte dreptul Ucrainei de a-şi apăra suveranitatea

UE recunoaşte dreptul Ucrainei de „a-şi apăra suveranitatea” dar face apel la toate părţile să facă tot posibilul pentru dezescaladarea situaţiei, a declarat joi un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Recunoaştem dreptul Ucrainei de a acţiona pentru a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială„, a declarat Michael Mann, purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, în cadrul briefingului de presă cotidian.

„Dar, încă o dată, toţi semnatarii Acordului de la Geneva  trebuie să facă tot posibilul pentru o dezescaladare a situaţiei„, a adăugat şefa diplomaţiei europene. „Avem deplină încredere în guvernul ucrainean pentru a aplica acordul”, a spus purtătorul de cuvânt.

Acordul de la Geneva, semnat joia trecută între SUA, Rusia, UE şi Ucraina, era menit să ducă la detensionarea situaţiei din Ucraina, dar violenţele au reînceput şi climatul din ţară este tot mai tensionat.

„Sunt convins că partenerii noştri americani pot şi trebuie să-şi folosească întreaga influenţă pentru a determina autorităţile de la Kiev să-şi recunoască responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă. Noi suntem în favoarea unor paşi imediaţi pentru dezescaladarea situaţiei”, a insistat Lavrov.