Qatarul cumpără avioane F-15 din Statele Unite de 12 miliarde de dolari, în pofida crizei din Golf

Ministerul Apărării din Qatar a anunţat semnarea unui acord de 12 miliarde de dolari privind achiziţionarea din Statele Unite a mai multor avioane de vânătoare F-15. Tranzacţia are loc în ciuda crizei diplomatice din zona Golfului şi acuzaţiilor că Doha ar finanţa organizaţii teroriste.

RomaniaTV.net
15 iun. 2017, 11:53
Qatarul cumpără avioane F-15 din Statele Unite de 12 miliarde de dolari, în pofida crizei din Golf

Jim Mattis, secretarul american al Apărării, era programat să se întâlnească miercuri cu mai mulţi oficiali din Qatar pentru a discuta despre încheierea acordului, a declarat pentru Reuters o sursă familiară cu situaţia.

La 5 iunie, Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Libia au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că liderii de stat din Orientul Mijlociu l-au avertizat că extremiştii sunt finanţaţi de către Qatar.

 Donald Trump, preşedintele SUA, a acuzat vineri Qatarul de finanţarea terorismului, fără a vorbi despre posibilitatea relaxării sancţiunilor. „Qatarul este unul dintre finanţatorii terorismului la un nivel foarte înalt. Se poate adopta o atitudine flexibilă sau una dură”, a afirmat Donald Trump.

„Am avut de luat o decizie. Adoptăm o atitudine flexibilă sau trecem la o abordare dură dar necesară? Trebuie să stopăm finanţarea terorismului”, a spus Trump, părând să se distanţeze de poziţia secretarului de Stat american Rex Tillerson, care a adoptat un ton conciliant, cerând relaxarea sancţiunilor impuse Qatarului.