RADET are conturile blocate. Regia intervine cu greu în caz de avarii

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti are conturile blocate începând cu 1 octombrie. Reprezentanţii RADET susţin că se intervine în caz de avarii, dar activitatea se desfăşoară cu mare greutate.

05 oct. 2015, 10:16
RADET are conturile blocate. Regia intervine cu greu în caz de avarii

Este adevărat că sunt probleme financiare, dar oamenii lucrează. Se intervine şi se va interveni chit că se duc săracii cum se duc şi muncesc. Oamenii aceştia cu dibăcia lor au reuşit să ţină în funcţiune tot sistemul cu toată sărăcia şi problemele care sunt. În principiu nu există pericol să nu avem apă caldă şi căldură la iarnă. Ştiţi cum e, ai bani, te duci şi cumperi o bucată de ţeavă nouă şi o înlocuieşti pe aia care este găurită şi merge treaba perfect. N-ai bani, iei şi bagi în găurile care sunt câte un dop de lemn ca să circule în continuare.. asta este diferenţa„, au explicat oficialii RADET pentru RomaniaTV.net.

Liderul Sindicatului Liber Independent din RADET, Ioana Stoica, a declarat, luni, că angajații nu pot interveni la avarii.

„De la 1 octombrie avem conturile blocate. Partea cea mai rea este că sunt 100%. Noi nu mai putem să facem nimic. Oricine face plata către noi, banii se duc direct la ELCEN. În cazul unor avarii nu are cine să intervină. Nu avem bani pentru a ne deplasa, nu avem cu ce să cumpărăm piesele. Nu ne putem desfășura activitatea în condiții de siguranță și continuitate a serviciului, acesta fiind unul vital pentru populație, ce ar trebui să aibă prioritate maximă din partea autorităților”, a declarat Ioana Stoica pentru evz.ro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Regiei de termoficare, salariile angajaţilor intră în conturi, însă cu întârzieri: „Este foarte greu. Oamenii au şi ei o limită. Salariile intră cu greu. Au fost şi întârzieri. Eşti la mâna Elcen-ului dacă îţi permite în ziua salariului o deblocare„.

Intrarea RADET-ului în faliment și crearea de către Primărie a unui nou serviciu este cea mai bună variantă pentru cetățean, a declarat, luni, ministrul Energiei, Andrei Gerea.

„Sunt două variante. Vom vedea care e mai avantajoasă și pentru stat și pentru municipalitate. Părerea mea este că intrarea RADET-ului în faliment și crearea de către Primărie a unui nou serviciu este cea mai bună variantă, o dată – pentru că Primăria nu are posibilitate, nici RADET-ul, să recupereze toate acele penalități, evident nu pot asigura în acest moment un ritm al plăților. Trebuie crescut nivelul subvențiilor, iar din acest faliment ELCEN-ul ar obține din TVA-ul plătit la facturile neîncasate, 150 de milioane de euro s-ar returna, bani cu care ar putea să facă multe, inclusiv investiții în infrastructură”, a spus ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Datoriile totale ale RADET către ELCEN, la 31 august, erau în valoare de 3,58 miliarde euro.

ELCEN se află totodată în discuţii cu RADET pentru încheierea unui protocol de eşalonare a datoriilor regiei, pe o perioadă de 10 ani, cu condiţia ca până la sfârşitul anului 2015 RADET să achite 250 milioane lei pentru furnizorii de gaze. În total, ELCEN datorează Romgaz, GDF SUEZ Energy România (Engie), Transgaz şi OMV Petrom 548 milioane lei.