Una dintre victimele furtunii din Bihor, în stare gravă. Starea celorlalţi pacienţi UPDATE

O persoană a murit şi 13 sunt rănite, după ce în localitatea Bulz, judeţul Bihor, o furtună puternică a surprins un grup de turişti aflaţi într-un camping. În timpul furtunii, mai mulţi copaci au fost smulşi de vântul puternic şi s-au prăbuşit peste corturile şi maşinile oamenilor aflaţi într-un camping. 

23 iul. 2017, 19:26

UPDATE Şapte dintre victimele furtunii care a afectat duminică seară judeţul Bihor au rămas internate în două spitale din Oradea, fiind în stare stabilă, însă un bărbat este cu prognostic rezervat în urma unui traumatism cranian sever, fiind operat şi stabilizat pentru moment.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Oradea, Daina Lucia, a declarat, luni, pentru News.ro, că 12 persoane, între care cinci copii, au fost aduse la Unitatea de Primire Urgenţe în urma furtunii puternice de duminică seara, între care un bărbat de 23 de ani în stare foarte gravă. Acesta suferise un traumatism cranian sever şi o contuzie pulmonară, fiind operat şi stabilizat. În prezent, victima este sub terapie intensivă, dar medicii au prognostic rezervat.

Celelalte victime au suferit diverse traumatisme, contuzii şi plăgi care nu le-au pus în pericol viaţa.

Luni dimineaţă, după ce victimele au primit îngrijiri la SCJU şi la Spitalul Municipal, au mai rămas internate şapte persoane, respectiv un copil la Spitalul Municipal şi şase adulţi la SCJU.

La Secţia Chirurgie a SCJU Oradea sunt trei internaţi, un bărbat şi două femei în stare stabilă, la ATI este bărbatul de 23 de ani operat, iar pe alte secţii sunt două tinere de 22 şi 23 de ani cu plăgi şi traumatisme. Una dintre acestea va fi externată marţi, iar ceilalţi pacienţi vor mai sta internaţi câteva zile, cu excepţia tânărului în stare gravă, a cărui evoluţie nu poate fi prevăzută în acest moment.

O persoană a murit, iar alte 16 au fost rănite în urma furtunii puternice care a avut loc duminică seară în campingul din localitatea bihoreană Bulz. Trei dintre cele 16 persoane rănite erau în stare gravă.

În timpul furtunii, mai mulţi copaci au fost smulşi de vântul puternic şi s-au prăbuşit peste corturile şi maşinile oamenilor aflaţi într-un camping. De asemenea, oamenii au fost răniţi de grindina care a căzut. Un copac a căzut peste un autoturism şi a ucis una dintre persoanele care se adăpostiseră în el în încercarea de a scăpa de grindină.

În camping erau cazate peste 100 de persoane. În urma incidentelor, autorităţile au activat planul roşu de intervenţie.

Judeţul Bihor a fost, duminică, sub cod galben de furtună.


UPDATE 01:05 – Bihor: Planul roşu de intervenţie a fost dezactivat. 16 persoane au ajuns la spital, trei în stare gravă

Planul roşu de intervenţie în judeţul Bihor a fost dezactivat, iar autorităţile au încetat căutările în campingul din Bulz. Bilanţul incidentului arată că sunt 17 victime – un mort şi 16 răniţi, între care trei în stare gravă, dar există şi persoane care au plecat cu autoturismele personale către unităţi medicale.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), autorităţile din Bihor au dezactivat planul roşu de intervenţie şi au încheiat căutările în campingul din localitatea Bul. 

În acest moment, se fac cercetări pentru a stabili toate împrejurările în care s-a produs incidentul şi dacă acesta putea fi prevenit. 

Potrivit ultimelor informaţii, trei persoane sunt rănite grav, între care una foarte grav, dar medicii nu au precizat deocamdată exact starea sa. Alte 13 persoane, între care un copil, au fost rănite uşor. 

De asemenea, autorităţile locale au anunţat că numărul victimelor este posibil să crească, întrucât mai multe persoane au plecat cu maşinile către unităţi medicale din judeţul Bihor. 

UPDATE 23:55- IGSU: În urma evenimentului de la Bulz, până la acest moment sunt 14 victime, dintre care una este decedată şi 13 rănite.

10 persoane sunt transportate la UPU Oradea, iar trei la Huedin.

La faţa locului s-au consitutit echipe de pompieri care verifică zona pentru a se asigura că nu sunt şi alte persoane care să necesite ajutor.

”La faţa locului s-au constiutit echipe de pompieri care verifică zona pentru a se asigura că nu sunt şi alte persoane care să necesite ajutor”, au precizat reprezentanţii IGSU.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că nu se aşteaptă să mai fie alte persoane rănite, întrucât nu au fost declarate persoane dispărute, dar pompierii trebuie să caute foarte bine în întreaga zonă înainte de a declarat închisă operaţiunea.

 

UPDATE 23:27- IGSU precizează că în urma evaluării persoanelor aflate în camping, pana la acest moment au fost identificate şapte persoane rănite, dintre care două se află în stare gravă.

Persoanele rănite vor fi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe Oradea.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca, a declarat, duminică seara, corespondentului MEDIAFAX, că SMURD intervine cu 11 echipaje în localitatea afectată de furtună.

”Până în acest moment sunt opt victime. Echipele sunt în continuare la faţa locului şi efectuează căutări pentru a descoperi toate persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale. Deocamdată, nu se cunoaşte numărul persoanelor care se aflau în camping în momentul în care s-a declanşat furtuna”, a declatat Camelia Roşca.

Prefectul Ioan Mihaiu a declarat, la rândul său, pentru BIHOREANUL, că deocamdată nu s-au făcut apeluri la 112 din alte zone decât campingul din Bulz. „ISU, Poliţia, Jandarmeria caută pe sub copaci, pe lângă maşini, în toată zona, şi alte posibile victime. Dar, din apelurile primite la 112, la ISU, nu avem alte zone grav afectate de furtună”, a declarat Mihaiu.

UPDATE 23:00: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a anunţat, duminică seară, că mai mulţi turişti au fost surprinşi de furtună în Bulz, „o persoană este decedată şi mai multe persoane rănite”.

„A fost declanșat planul roșu în județul Bihor după ce a venit apelul că o furtună a produs pagube în campingul unde este o tabără la Bulz. Ce pot să vă spun că mai mulți pomi au căzut peste corturi și mașină și este posibil să avem o persoană decedată. Am alertat Huedinul din județul Cluj, pentru a trimite ambulanțe acolo. Primele forțe au ajuns și oferă primul ajutor”, a declarat Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

O persoană a murit, iar mai multe au fost rănite, duminică seară, într-un camping din localitatea Bulz din Bihor, în urma unei furtuni puternice, cu grindină, potrivit secretarului de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat.

Potrivit IGSU, Din cauza manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, mai mulţi turişti aflaţi într-un camping din localitatea Bulz, judeţul Bihor, au fost răniţi de căderile de grindină.

”Având în vedere informaţiile comunicate de apelanţii 112 despre posibilitatea unui număr mare de răniţi, la locul intervenţiei au fost dislocate 3 ambulanţe SMURD, o autospecială pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM) şi trei echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean”, arată IGSU.