Raed Arafat, despre moartea lui Ilie Gâzea: Eu nu pot să găsesc corelarea dintre gazele lacrimogene şi problemele lui digestive

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a afirmat marţi, în Comisia pentru apărare din Parlament, că, cel mai probabil, în cazul bărbatului care a participat la protestul din 10 august şi care a murit luni noapte la spitalul din Alexandria a fost vorba despre "un episod medical separat, care nu are corelare" cu ceea ce a fost în Piaţa Victoriei.

RomaniaTV.net
21 aug. 2018, 09:11
Raed Arafat, despre moartea lui Ilie Gâzea: Eu nu pot să găsesc corelarea dintre gazele lacrimogene şi problemele lui digestive

„Pacientul s-a prezentat la unul dintre punctele noastre fixe. Prezenta sângerare la nivelul nasului. Tensiunea era mărită, pacientul era cunoscut hipertensiv. A primit primul ajutor, dar a refuzat să meargă la spital. Vreau să subliniez că, din ce am văzut, în toate fişele care au fost ţinute, toţi care s-au prezentat, de regulă, dacă au fost expuşi la gaze, s-a trecut acolo fie că au avut lăcrimare, fie că au avut tuse sau ceva. În acest caz, se trece mai degrabă epistaxisul şi HTA. La patru zile după, pacientul, care este cunoscut cu probleme cardiace destul de grave, s-a prezentat la spitalul din Turnu Măgurele şi a fost transferat în Alexandria, unde a fost internat la Terapie Intensivă”, a declarat Raed Arafat la comisie, potrivit News.ro.  

El a spus că, în opinia sa, în cazul bărbatului a fost vorba despre „un episod medical separat, care nu are corelare” cu inhalarea substanţelor lacrimogene. 

„Substanţele iritant-lacrimogene nu sunt substanţe care sunt fără efecte şi care nu sunt nocive, dacă se întrunesc anumite condiţii, însă, corelarea dintre aceste substanţe şi manifestarea digestivă a acestui pacient eu, personal, nu pot să o găsesc, iar rezultatul autopsiei este cel care o să fie cel mai elocvent. Va spune care era cauza decesuui şi ce s-a întâmplat. Dacă se găseşte o corelare, singurii care pot să o găsească vor fi cei de la Medicină Legală”, a mai afirmat şeful DSU, la audierile din Comisia de apărare din Parlament, unde se află şi ministrul de Interne Carmen Dan.

Poliţiştii şi procurorii din Teleorman au declanşat o anchetă şi au deschis un dosar de cercetare penală în cazul unui bărbat în vârstă de 68 de ani care a participat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei şi care duminică seară a murit la Spitalul Judeţean din Alexandria, reprezentanţii unităţii medicale fiind cei care au sesizat Poliţia cu privire la deces.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă spunea că bărbatul se prezentase la una dintre ambulanţele SMURD aflate în Piaţa Victoriei, acuzând sângerare la nas, a primit îngrijiri medicale la faţa locului şi a refuzat transportul la spital.

Spitalul Judeţean Alexandria a transmis că bărbatul era în evidenţe cu mai multe afecţiuni cardiace şi digestive, precizând că era internat din 15 august la terapie intensivă, cu diagnosticul „ulcere multiple sângerânde”.

Citeşte şi: Un bărbat din Turnu Măgurele, care a fost în Piaţa Victoriei pe 10 august, a murit la câteva zile după protest. Reacţia lui Raed Arafat