Raed Arafat, despre TRAGEDIA din Munţii Apuseni: Dacă eram în ţară, sunam eu la 112

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că motivul pentru care nu a putut interveni direct în operaţiunile de salvare din Munţii Apuseni a fost acela că a participat la o întrunire oficială a NATO, în Ungaria.

23 ian. 2014, 11:59
Raed Arafat, despre TRAGEDIA din Munţii Apuseni: Dacă eram în ţară, sunam eu la 112

Raed Arafat a povestit că a aflat despre accident de la doctorul Irinel Popescu, care fusese la rândul său sunat de medicul supravieţuitor al accidentului, Radu Zamfir. După acest telefon, secretarul de stat a sunat autorităţile competente, printre care se numără şeful IGSU, Ion Burlui şi ministrul MApN, Mircea Duşa.

VEZI ŞI Au căzut primele capete după TRAGEDIA din Apuseni. Victor Ponta a anunţat DEMITERI

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat miercuri noapte că, deşi nu s-a aflat în ţară în momentul tragediei aviatice de la Cluj, sistemul de intervenţie ISU-SMURD a funcţionat. „Un astfel de sistem trebuie să funcţioneze, indiferent dacă eu sunt sau nu în România. Şi lucrul acesta s-a întâmplat. Echipele noastre au intervenit, au făcut treabă, iar spitalul a fost şi el pregătit. Eu am stat atunci, întreaga seară, în legătură, prin telefon, de la Budapesta, unde mă aflam la o întâlnire, la Centrul Medical de Excelenţă NATO, cu miniştri şi cu colegii mei. Am primit peste 150 de telefoane. Am anunţat de accident pe cine treabuia să anunţ: medici, SMURD, la Poliţie. Dacă eram în ţară, sunam eu la 112. Dar nu am fost”, a arătat Arafat, prezent într-o emisiune la Antena 3.

VEZI ŞI ACCIDENT AVIATIC Apuseni: Epava avionului, preluată de anchetatori pentru a fi examinată FOTO

Raed Arafat a afirmat că la momentul tragediei aviatice se afla la Budapesta, la Centrul Medical de Excelenţă NATO, unde a condus o delegaţie din România, în vederea unei colaborări care presupune pregătirea personalului NATO, pe anumite domenii, la Târgu Mureş. 

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.