RAED ARAFAT, reacţie dură după speculaţiile privind adevăratul număr al morţilor de la Colectiv

La aproape o săptămână de la tragedia din clubul Colectiv, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, dezminte categoric existenţa unor victime necunoscute. Precizările acestuia vin după ce în presă au apărut speculaţii cu privire la morţi ascunşi cu scopul de a nu stârni o reacţie şi mai puternică a opiniei publice.

RomaniaTV.net
05 nov. 2015, 10:52
RAED ARAFAT, reacţie dură după speculaţiile privind adevăratul număr al morţilor de la Colectiv

Raed Arafata reacţionat după zvonurile cu privire la numărul „real” al morţilor de la Colectiv. „Sper ca minciunile cu „decedatii ascunsi” sa fie deja lamurite avand in vedere ca astfel de actiune extrem de grava ar insemna ca unele familii sa-si caute inca apropriatii, lucru ce nu se intampla, precum si faptul ca politistii, pompierii, medicii, asistentii si inca multi participanti la interventia de Vineri seara sa fie cu toti implicati in operatiunea de ascundere a decedatiilor, lucru imposibil avand in vedere numarul mare al participantilor la interventie. Nu stiu ce au avut ca scop cei care au lansat aceste acuzatii grave insa sunt convins ca si ei stiau ca povestea nu este adevarata inca de la momentul relatarii ei pe spatiul public!

Cum arată interiorul clubului COLECTIV după tragedia care a avut loc acolo FOTO

Arafat citează şi un comunicat al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, intitulat „ADEVĂRUL despre intervenția de la clubul ‪#‎Colectiv‬”:

Mai mulți martori ai incendiului de la clubul Colectiv susțin că mașinile de pompieri și ambulanțele ar fi ajuns la 15, 20 sau chiar 30 de minute de la izbucnirea incendiului. Datele înregistrate arată însă altceva.

11 minute au trecut de când a fost primit primul apel de urgență în dispecerat și până au sosit primele mașini – trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, un echipaj de prim-ajutor și o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime. La sosirea la locul intervenției, la ora 22.43 șeful intervenției a constatat că poarta de pe Strada Tăbăcarilor este închisă. În doar 20 de secunde, a mers la cealaltă intrare, unde a început intervenția. De îndată, a solicitat sprijin pentru încă trei echipaje de prim ajutor și alte trei autospeciale de stingere cu apă și spumă. Tot atunci încep să sosească și primele echipaje (cu medici și asistente) de la Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. La mai puțin de 5 minute de când au sosit, pompierii au stins incendiul. Nimeni nu pleacă la intervenție fără echipamentul complet. De altfel în fotografiile suprinse de toate televiziuni la fața locului se vede clar că pompierii de la fața locului au aparate de respirat. Chiar și cele mai vechi sunt capabile să asigure prima reacție în astfel de cazuri.

Ca să fie cât mai clar: în doar 11 minute, de la primirea apelului erau la fața locului 6 mașini de la ISU București-Ilfov. Lor li se adaugă trei echipaje de la Serviciului de Ambulanță București Ilfov. În intervalul 22.32 și 23.00, la fața locului erau 22 ambulanțe SABIF și SMURD. În cursul nopții au ajuns la club 14 autospeciale de stingere, 32 de ambulante SMURD, 28 de ambulanțe de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov. În mai puțin de o oră și jumătate, 139 de persoane erau deja în spitale.

La acest caz au fost trimise chiar și două unități de primiri urgențe mobile. Nu a fost nevoie de utilizarea lor, deoarece pacienții au fost transportați imediat la spitale. A aștepta montarea lor nu ar fi făcut decât să întârzie acordarea ajutorului pentru victime. De la aceste autospeciale s-au folosit tărgile. În privința așa-zisei confuzii a pompierilor de la centrul de comandă mobil, aceasta nu are nici o legătură cu eforturile de salvare. Ceea ce făceau ei era să stabilească legătura pentru comunicații. Cei care se ocupă de acest lucru sunt ingineri în tehnologia informației și nu aveau cum să intervină la caz. Insinuarea că ar fi stat degeaba este complet nefondată.

Toate informațiile despre momentul în care s-a primit apelul la 112, până în momentul în care au ajuns primii salvatori, dar și discuțiile ulterioare sunt înregistrate în sistemul securizat al Serviciului de Telecomunicații Speciale și nimeni nu mai poate interveni asupra lor (dacă cineva ar avea această suspiciune acum).