Raid al coaliţiei internaţionale în Siria: 11 morţi, dintre care 8 sunt copii

Unsprezece civili, între care opt copii, au fost uciși în Siria într-un raid al coaliției internaționale în apropiere de Raqa (nord), fieful grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a indicat vineri Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), o organizație neguvernamentală siriană cu sediul la Londra, dar care dispune de informatori pe întreg teritoriul Siriei, potrivit AFP.

RomaniaTV.net
08 ian. 2016, 11:06
Raid al coaliţiei internaţionale în Siria: 11 morţi, dintre care 8 sunt copii

„11 civili — opt copii și trei femei — au pierit joi seara într-un raid al coaliției internaționale în localitatea Khazima, la nord de orașul Raqa, unde se duc lupte între Forțele Democratice Siriene (FDS) și Statul Islamic începând cu 30 decembrie„, a indicat agenției de presă menționate Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO, scrie Agerpres.

Jihadiștii au lansat la acea dată o ofensivă împotriva localităților aflate sub controlul FDS în provincia Raqa, dintre care multe se află sub controlul coaliției arabo-kurde.

„Confruntări violente” s-au dat joi seara între FDS — formată în principal din Unitățile de protecție a poporului kurd (YPG) și combatanți arabi — și militanți ai SI la sud de Ain Isa.

Ain Isa este situată la numai circa 50 de km nord de Raqa și combatanții kurzi au reușit să preia controlul acesteia în luna iulie.

La 26 decembrie, FDS a preluat controlul de la SI asupra barajului Tichrine de pe Eufrat, în nord, precum și asupra mai multor localități de pe malul de est al râului. Acest baraj are o importanță strategică, întrucât aprovizionează cu electricitate zone întinse în provincia Alep.

Pe malul de vest al Eufratului, Statul Islamic controlează în continuare vaste teritorii, mergând de la Raqa la Jarablus, la graniță cu Turcia.

Potrivit unui bilanț publicat la 23 decembrie de OSDO, raidurile coaliției internaționale în Siria au ucis 299 de civili, între care 81 de copii, și 3712 combatanți ai SI, de la începutul operațiunii sale în septembrie 2014. Conflictul din Siria a făcut peste 260.000 de morți din martie 2011 și până în prezent.