RALIUL DAKAR 2019, la final. Nasser Al-Attiyah a câştigat pentru a treia oară întrecerea din deşert

Raliul Dakar 2019 s-a încheiat joi, la Lima, capitala statului Peru, cu victoria pilotului qatarian Nasser Al-Attiyah (Toyota), care s-a impus şi în ediţiile din 2011 şi 2015.

17 ian. 2019, 17:58
RALIUL DAKAR 2019, la final. Nasser Al-Attiyah a câştigat pentru a treia oară întrecerea din deşert

Lider în clasamentul general încă prima zi, Al-Attiyah a fost urmat în final pe podium de spaniolul Nani Roma (Mini), la 46 min 42 sec, şi de francezul Sebastien Loeb (Peugeot), la 1 h 54 min 18 sec.

Lider detaşat înainte de etapa 10-a, ultima, desfăşurată între Pisco şi Lima pe distanţa de 247 km, între care 112 km cronometraţi, Al-Attiyah s-a mulţumit joi cu locul 12, la 9 minute de spaniolul Carlos Sainz (Mini), câştigătorul ediţiei de anul trecut a competiţiei. Al-Attiyah a câştigat prima oară Dakarul la volanul unui Volkswagen (2011), apoi la al unui Mini (2015), iar acum a adus prima victorie pentru Toyota.

Cu trei victorii de etapă, Al-Attiyah a dominat cursa de la un capăt la altul, însă a reuşit mai ales să evite problemele care i-au afectat pe alţii. Principalii săi rivali fie au abandonat (Stephane Peterhansel, în etapa a 9-a), fie au comis erori (Loeb, Sainz, Giniel De Villiers…).

La capătul de 5.000 km, dintre care 3.000 cronometraţi, Al-Attiyah s-a impus alături de copilotul său francez Matthieu Baumel pe nisipul şi dunele din Peru, cu timpul de 34 h 38 min 14 sec. Sebastien Loeb, de nouă ori campion mondial de raliuri, a fost singurul care i-a ţinut piept qatarianului, cu patru victorii de etapă, însă i-a lipsit constanţa.

Clasa moto s-a încheiat cu victoria KTM pentru al 18-lea an consecutiv. Australianul Toby Price şi-a trecut în palmares al doilea său Dakar după cel din 2016, în faţa austriacului Matthias Walkner (KTM). La această clasă, românul Emanuel Gyenes (KTM) a fost nevoit să abandoneze în etapa a opta. Pilotul sătmărean era pe locul 40 în clasamentul general după şapte etape.

La camioane, rusul Eduard Nikolaev (Kamaz) calcă pe urmele legendarului Vladimir Ciaghin, al cărui mecanic de altfel a fost. Nikolaev a câştigat astfel al patrulea său Dakar, al treilea consecutiv, după trei victorii de etapă.

Clasa quad-uri a fost dominată autoritar de argentinianul Nicolas Cavigliasso (Yamaha), învingător în nouă din cele zece etape.

În fine, echipajul chilian Francisco „Chaleco” Lopez Contardo şi Alvaro Juan Leon Quintanilla (Can-Am) a câştigat primul său Dakar la prima sa încercare la SxS (Side by Side).