Raluca Prună: Lucrăm la legislaţia privind confiscarea extinsă

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, îl atacă pe Victor Ponta în chestiunea modificării Codului Penal prin ordonanţă de urgenţă. Ministrul Justiţiei spune că aceste modificări trebuiau făcute demult, pentru a fi în acord cu directivele europene în materie şi că foşii guvernanţi au amânat acest lucru.

25 mai 2016, 14:38
Raluca Prună: Lucrăm la legislaţia privind confiscarea extinsă

Raluca Prună a precizat într-o postare pe Facebook că transpunerea directivelor reprezintă priorități ale Ministerului Justiției, pentru a nu depăşi termenele standard în materie, de 2-3 ani. Ministrul arată unele directive europene nu au fost transpuse în legislaţia internă nici după şase ani.

De asemenea, Raluca Prună mai spune că reproșurile care i s-au adus cu privire la directiva referitoare la prezumția de nevinovăție sunt făcute „pe fundal politic și electoral”.

„Salut o preocupare pe care nimic nu o anunța privind transpunerea în termen a directivelor UE. E preocuparea celor care, deși au putut, nu au făcut. Doctorii in drept știu deja: termenul general de transpunere in dreptul intern al unei directive este de regula 2 ani (uneori chiar 3 ani).

Romania nu are chiar un track record impecabil in materia asta (adesea din vina nemijlocita a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un număr de 4 Directive pentru care termenul de transpunere era depășit uneori chiar de … 6 ani.

Mi se reproșează, pe fundal politic si electoral, ca ignor transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul este 1 aprilie 2018. Nu e gluma.

Inainte de 1 Aprilie 2018, echipa din Ministerul Justiției România lucreaza pentru transpunerea unor directive cu termene mai grabnice:

– Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în UE. Termen: 4 octombrie 2016

– Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale și al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum și dreptul ca o persoană terță să fie informată în urma privării de libertate și dreptul de a comunica cu persoane terțe și cu autorități consulare în timpul privării de libertate. Termen: 27 noiembrie 2016

– Directiva 2014/41/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind ordinul european de anchetă în materie penală. Termen: 22 mai 2017

Va asigur ca, împreuna cu echipa din Ministerul Justititiei, depun toate eforturile pentru ca aceste 3 directive să fie transpuse în legislația internă fără întârzieri. Încep in ordinea de pe tricou, cu directiva 2014/42/EU, a confiscării extinse. Si contez pe ajutorul neașteptat al celor convertiți recent.

Exista vreme pentru toate, spun numai sa luam directivele pe rand, nu peste rand. Restul e campanie electorală…”, a scris Raluca Prună pe Facebook.

Victor Ponta a scris pe Facebook că va cere respingerea în Parlament a OUG prin care au fost modificate circa 80 de articole din Codul penal şi din cel de procedură penală, afirmând că doar Legislativul are acest drept, altfel „este dictatură”, iar Guvernul a acţionat „pe şest”.

„La propunere doamnei Ministru al Justitie Raluca Pruna Macovei Capot , prin ORDONANTA DE URGENTA, au fost modificate 150 !!!!! de articole din Codul Penal si Codul de Procedura Penala !!!!! (…) Ca simplu deputat in Grupul PSD voi propune sa votam pentru respingerea acestei Ordonante De Guvern odioase! Modificarile la Codul Penal si Codul de Provedura Penala trebuie sa fie adoptate doar de catre Parlament, doar cu avizul Guvernului si al CSM si doar dupa o dezbatere publica adevarata care sa informezesi sa explice romanilor despre ce e vorba. Altfel este DICTATURA”,a scris Victor Ponta pe Facebook.