Raluca Turcan, despre legea graţierii: PNL nu o susţine şi va depune amendamente

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat luni că proiectul PSD privind grațierea este "un subterfugiu pentru a favoriza din nou câțiva potentați politici", anunțând că liberalii vor vota împotrivă.

06 mart. 2017, 13:31
Raluca Turcan, despre legea graţierii: PNL nu o susţine şi va depune amendamente

„Astăzi a avut loc ședința comisiei de unificare (n.r. — a PNL) și comisia propune următoarea poziție a Partidului Național Liberal: grațierea trebuie văzută ca o măsură de clemență și PNL consideră grațierea ca o măsură de clemență. În același timp, proiectul propus de PSD nu rezolvă nici problema suprapopularii din penitenciare, nici problema legată de condițiile de detenție și, în același timp, nu este văzută — așa cum arată proiectul — ca o măsură de clemență, ci mai degrabă un subterfugiu pentru a favoriza din nou câțiva potentați politici”, a afirmat Turcan, la Parlament.

Ea a arătat că PNL va depune, prin reprezentanții din comisiile de specialitate, amendamente la proiectul privind grațierea, o parte fiind propuse de CSM.

„Așa cum se prefigurează proiectul grațierii propus de PSD merită să fie votat împotrivă și PNL va vota împotriva proiectului grațierii așa cum a fost el transmis. În același timp, în această perioadă au mai fost depuse amendamente de membrii PSD la proiectul inițial al grațierii și după ce că nu era văzut ca un program de îmbunătățire a condițiilor de detenție sau ca o măsură de clemență, vedem din nou că se ia în calcul salvarea celor care au fost condamnați pentru corupție sau pentru activități asociate corupției. Nu putem să susținem un asemenea demers al PSD și se justifică încă o dată votul împotrivă”, a adăugat Turcan.

Liderul PNL a susținut că pentru rezolvarea problemelor din penitenciare este nevoie de investiții, dublarea personalului de probațiune și ca proiectul de lege privind grațierea să se adreseze celor aflați în detenție.

„PNL consideră că pentru a rezolva o parte din problemele cu care se confruntă oamenii din închisori și întreg sistemul de detenție este nevoie de investiții în structura de detenție, deci în condițiile din penitenciare, este nevoie să se discute despre achiziționarea brățărilor electronice și folosirea acestor brățări. În plus, este nevoie de dublarea personalului de probațiune și, nu în ultimul rând, să se adreseze proiectul de grațiere celor care sunt cu adevărat în detenție. Din ceea ce se prefigurează, PSD urmărește să se aplice acest proiect și oamenilor care în momentul de față sunt în afara penitenciarelor și să fie salvați deja oameni care nu se află în situație de detenție, ceea ce înseamnă în mod clar că ideea depopulării penitenciarelor este ipocrit folosită”, a spus Turcan.

Și senatorul liberal Nicoleta Pauliuc a susținut că proiectul privind grațierea prezentat de PSD se adresează „acoliților politici”.

„Dintr-o analiză atentă a acestui proiect și a acestor amendamente ne dăm seama foarte clar că interesul PSD și ALDE nu este depopularea penitenciarelor și încercarea de rezolvare a situației din penitenciare, ci mai mult grija lor permanentă ca acoliții politici să nu ajungă să-și ispășească pedeapsa în aceste condiții”, a conchis Pauliuc.