Răpit de Al-Qaida şi eliberat după doi ani. Povestea americanului a cărui răpire a fost ţinută în secret

Theo Peter Curtis, un cetăţean american răpit în urmă cu doi ani de o grupare Al-Qaida, în Siria, a fost eliberat duminică de către răpitorii săi, prin mediere a ONU.

25 aug. 2014, 10:14
Răpit de Al-Qaida şi eliberat după doi ani. Povestea americanului a cărui răpire a fost ţinută în secret

Jurnalistul american Theo Peter Curtis fusese răpit de către Frontul Al-Nusra, care aparţine Al-Qaida şi dus în Siria. El fusese răpt de către gruparea teroristă în Turcia, în Antakya, în apropiere cu graniţa cu Siria, în timp ce se îndrepta spre această ţară, scrie telegraph.co.uk.

Theo Curtis este din Boston, Massachusetts. Este un jurnalist independent, autor al mai multor cărţi pe care le-a semnat cu pseudonimul Theo Padnos. El plecase către Siria, cu intenţia de a face reportaje despre războiul din Siria şi să-i studieze pe oamenii de acolo. El fusese şi în Yemen, unde lucrase la o publicaţie de acolo şi studiase la şcoli religioase, împreună cu alţi cetăţeni străini, atât din SUA, cât şi din Europa, scrie The Telegraph. 

Citeşte şi Un german răpit în Siria, în 2013, a fost eliberat contra unei „compensaţii substanţiale

Într-un e-mail trimis agenţiei Reuters, purtătoarea de cuvânt a familiei Curtis, Betsy Sullivan, a  declarat că jurnalistul, care vorbeşte fluent franceza şi araba, încercase să pătrundă în Siria. Era foarte interesat  de această regiune şi de tinerii occidentalii care se convertiseră la extremismul islamic.

Într-un interviu dijn 2010 acordat GlobalPost online, Curtis afirma: Aceşti copii se întorc în Yemen fără niciun ban. Sunt atât de singuri. Moscheea le oferă un adăpost, educaţie şi bani şi…dragoste. În schimbul acestora ei oferă loialitate”…

Captiv în secret

Răpirea lui Curtis a fost ţinută în secret, iar în eliberarea sa s-au implicat ONU şi unul dintre statele din Golf. După aproape 2 ani de cânt fusese răpit, Curtis a fost predat în secre, duminică seara, pe Platoul Golan, de un de a fost preluat de ONU, care a mai anunţat că fostul bărbatul a fost predat unor reprezentanţi ai Guvernului american.

Vestea eliberării sale a fost făcută publică de postul Al-Jazeera din Qatar, care a precizat că acest stat a fost cel care a contribuit la punerea în libertate a cetăţeanului american. Anunţul eliberării lui Curtis a fost făcut după ce jurnalistul american James Foley fusese decapitat, după cum a arătat o înregistrare video difuzată în urmă cu câteva zile de jihadiştii Statului Islamic (SI).