Raport al Ministerului Justiţiei: VIP-urile au fost favorizate la Poarta Albă. Gigi Becali, prea agramat pentru a scrie cărţi

Un raport al Corpului de Control al Ministerului Justiției, obținut de Hotnews, scoate la iveală o serie de nereguli legate de tratamentul pe care îl primesc anumiţi deţinuţi din Penitenciarul Poarta Albă. Gigi Becali ar fi scris o carte în şapte ore, iar vărului lui, Giovani, i-ar fi scris altcineva operele. De asemenea, potrivit raportului, Maricel Păcuraru, Miron Mitrea sau Cristi Borcea sunt alţi privilegiaţi.

30 iul. 2016, 15:05
Raport al Ministerului Justiţiei: VIP-urile au fost favorizate la Poarta Albă. Gigi Becali, prea agramat pentru a scrie cărţi

Inspectorii de la Ministerul Justiţiei au dubii mari că Gigi Becali putea să scrie o carte în timp record, mai ales după ce u găsit o cerere făcută de el, plină de greşeli. „Am fost în voit şi în acest timp am acesat soitul Parlamentului Europei şi al României mi-am reîmprospătat memoria cu discursurile şi acţiunile mele despre care vreau să scriu„, este paragraful din raportul Corpului de Control al Ministerului de Justiţie care ar fi fost scris de George Becali.

Potrivit raportului, Gigi Becali este unul dintre deţinuţii favorizaţi la Penitenciarul Poartă Albă. Ar fi fost trimis să muncească la academia de fotbal a finului sau, Gheorghe Hagi. De un regim preferenţial s-ar fi bucurat şi fostul ministru Miron Mitrea, care a lucrat pentru firma unei cunoştinţe.

Corpul de Control a găsit nereguli şi în modul în care deţinuţii s-au documentat înainte de elaborarea lucrărilor ştiinţifice. Unii ar fi cerut cărţi care nu aveau legătură cu tema pe care o abordau, alţii nu au scris nicio fişa cu bibliografia din care s-au inspirat.

Numele lui Ioan Becali apare şi el în raportul Ministerului Justiţiei. El ar fi muncit aproape 200 de ore şi ar fi scris trei cărţi. După ce le-au analizat şi au cerut mai multe înscrisuri conducerii penitenciarului, experţii au descoperit altceva. „Se conturează suspiciuni rezonabile cu privire la o redactare anterioară a acestei lucrări de o altă persoană, din afară mediului penitenciar„, se precizează în raportul Corpului de Control al Ministerului de Justiţie.

Ceilalţi deţinuţi au fost discriminaţi şi nu s-au bucurat de aceleaşi privilegii pe care le-au avut infractorii cunoscuţi, arată raportul. Concluziile vor ajunge şi la conducerea Administraţiei Penitenciarelor, iar şefii de la Poartă Albă ar putea fi sancţionaţi.

Site-ul vice.ro a publicat anul trecut, în facsimil, o scrisoare a lui Gigi Becali. Lecturarea ei este edificatoare pentru oricine ar putea bănui, la un moment dat, că patronul FCSB ar putea să scrie o carte.

Iată transcrierea acelei cereri:

”Domle director
Subsemnatul Becali George deţinut în secţia Valul lui Traian secţia 9-1
– Vă aduc la cunoştinţă că mi sa aprobat de căre comisia de muncă să scriu cartea„Parlamentul lui Becali Europei” „Becali Parlamentul Europei şi parlamentul Romîniei” în secţia 9-1 la locul amenajat timp de 30 de ore.
Vă mai aduc la cunoştinţă că am fost învoit 5 zile din care 3 zile săptămâna aceasta, ca atare am de lucru (cuvânt indescifrabil, n.r.) 8 (probabil, n.r.) ore în această săptămână din cele 48 de ore prevăzute de lege.
Avînd în vedere că am fost învoit şi în acest timp am acesat Saitul Parlametului Europei şi al României mi-am reînpro reînprospătat memoria cu discursurle şi acţiunile mele despre care vreau să scriu.
De acea vă rog să aprobaţi să lucrez 10 ore din cele 30 ore sîmbătă în locul amenajat în secţie avînd mai multă inspiraţie şi memoria proaspătă din învoire în plus de aceasta scriu cu mai multă eficienţă dacă mă aplec mai mult timp de odată în acesta perioadă deoaece am venit de acasă şi am moralul foarte ridicat.
05-02-2015 Gigi Becali”

Cazul lui Becali a fost unul dintre cele care au contribuit decisiv la decizia noului ministru al justiţiei, Raluca Prună, să suspende prevederea din lege care permitea ca la fiecare carte scrisă să se reducă 30 de zile din pedeapsa unui deţinut.

Recompensat de 11 ori în închisoare. Instanţa i-a anulat cele trei sancţiuni disciplinare primite după gratii

Pe 6 martie 2015, când au decis să-l pună în libertate pe bogătaşul din Pipera, magistraţii de la Tribunalul Medgidia notau că „nu e recidivist, a fost stăruitor în muncă şi disciplinat pe perioada detenţiei, a dat dovezi temeinice de îndreptare, în sensul că a acceptat pedeapsa care i-a fost aplicată, starea de detenţie apreciind-o ca un purgatoriu de la viaţa materială şi la cea spirituală“. Instanţa s-a arătat atunci impresionată de felul în care a muncit condamnatul, dar şi de calitatea cărţilor publicate. Dosarul întocmit de Comisia Naţională pentru Eliberare Condiţionată pentru Becali a fost unul excepţional: „A fost recompensat de 11 ori, n-a refuzat participarea la activităţi şi programe. Cele trei sancţiuni disciplinare aplicate i-au fost anulate de către instanţă prin hotărâri definitive, ceea ce face să nu aibă nicio sancţiune disciplinară“. Concluzia judecătorilor: perioada petrecută în detenţie a fost „suficientă pentru ca funcţia şi scopul pedepsei să fie atinse“, iar conduita deţinutului ar confirma „dobândirea capacităţii concrete de mobilizare şi responsabilizare, în sensul reintegrării sale licite în societate“.

Gigi Becali a publicat, în închisoare, cinci cărţi pe baza cărora i s-au dedus 150 de zile din sentinţă.