Raport DUR al Departamentului de Stat al SUA privind România: Minorităţile religioase sunt DISCRIMINATE

Conflictele care au zdruncinat omenirea în 2013 au provocat cele mai ample deplasări de populaţie din motive religioase din istoria recentă, a constatat luni Departamentul de Stat al SUA, în raportul său anual privind libertăţile religioase în lume. Referitor la România, Departamentul de Stat american scrie că, deşi Constituţia şi alte legi protejează libertatea religioasă, iar guvernul respectă, în general, acest drept, există şi cazuri de discriminare pe bază de religie.

RomaniaTV.net
29 iul. 2014, 15:11
Raport DUR al Departamentului de Stat al SUA privind România: Minorităţile religioase sunt DISCRIMINATE

Milioane de oameni, nevoiţi să se refugieze din cauza convingerilor lor religioase, se arată într-un raport al Departamentului de Stat al SUA. „Aproape în toate colţurile lumii, milioane de creştini, musulmani, hinduşi şi credincioşi ai altor religii au fost constrânşi să-şi abandoneze domiciliile din cauza credinţelor lor religioase”, se arată în documentul care prezintă situaţia în întreaga lume.

În România încă există DISCRIMINARE

Autorităţile locale din România nu reuşesc în continuare să răspundă la plângerile din partea grupurilor minoritare religioase privind discriminarea, se arată în raportul privind România. O problemă semnificativă rămâne lipsa de progrese în ceea ce priveşte restituirea bisericilor greco-catolice date în 1948 de către regimul comunist Bisericii Ortodoxe”, se arată în raportul Departamentului de Stat publicat luni.

„Au existat cazuri de discriminare socială pe baza afilierii religioase, a credinţelor sau practicilor religioase. Unii preoţi ortodocşi continuă să manifeste ostilitate faţă de grupurile religioase neortodoxe, inclusiv prin refuzarea accesului în cimitire”, se mai arată în raport.

Potrivit documentului, Biserica Greco-Catolică a contestat rezultatele de la recesământul din 2011, susţinând, într-o scrisoare trimisă premierului, că „mulţi repondenţi au fost intimidaţi şi nu şi-au declarat adevărata confesiune, iar unii recenzori au refuzat să înregistreze confesiunea greco-catolică”.

Autorii raportului notează că, deşi legile protejează libertatea religioasă, există restricţii legale privind grupurile religioase în ceea ce priveşte înregistrarea lor şi conferirea unui statut oficial.

Raportul menţionează faptul că există o lege pentru restituirea proprietăţilor religioase confiscate între 1940 şi 1989, inclusiv cele evreieşti, dar că, în practică, unele autorităţi locale încearcă să împiedice restituirea acestor proprietăţi.

Documentul mai arată că autorităţile române refuză în continuare să restituie clădirea Bibliotecii Batthyaneum, deşi există în acest sens o Ordonanţă guvernamentală şi o condamnare la CEDO. De asemenea, grupurile religioase neortodoxe se confruntă în continuare cu dificultăţi privind accesul în cimitire şi obţinerea de pământ pentru construirea de cimitire, potrivit sursei citate.

Conform raportului Departamentului de Stat, s-au înregistrat atitudini antisemite şi cazuri de negare a Holocaustului.

Sute de mii de creştini, prigoniţi în ţările musulmane cu situaţii tensionate

Sute de mii de creştini au fugit din calea războiului civil intrat în al treilea an în Siria, iar în Republica Centrafricană fărădelegile şi violenţele sectare dintre creştini şi musulmani au provocat 700 de morţi numai în decembrie şi deplasarea a peste un milion de oameni, în 2013, se arată în raport.

Acesta atrage totodată atenţia asupra violenţelor sectare din Pakistan, care au dus la moartea a peste 400 de musulmani şiiţi şi 80 de creştini, precum şi asupra urmăririlor la care sunt supuse în China rudele celor care se autoincendiază din motive religioase.

Şi în Myanmar, violenţele antimusulmane au provocat aproape 100 de morţi şi au alungat din casele lor 12.000 de oameni, în regiunea oraşului Meiktila, la începutul lui 2013, se menţionează în raport.

‘Peste tot în lume, oameni cad victimă discriminărilor, violenţelor şi agresiunilor pur şi simplu pentru că îşi exercită credinţa’, relevă raportul, amintind de astfel de situaţii întâlnite în Pakistan, Egipt, Arabia Saudită, Iran, China sau Bangladesh.

Atacurile cu motivaţie religioasă nu s-au limitat însă la lumea în curs de dezvoltare, notează Departamentul de Stat, subliniind că antisemitismul din Europa, evidenţiat pe forumuri de internet şi pe stadioane, a determinat ‘mulţi indivizi care sunt evrei să-şi ascundă identitatea religioasă’.