Raport favorabil al Consiliului Europei: Determinare fără precedent a României în combaterea corupţiei

România dă dovadă de o determinare fără precedent în combaterea infracțiunilor legate de corupție care afectează instituțiile publice, dar autoritățile trebuie să-și intensifice eforturile de a preveni cazurile de corupție dezvoltând reguli de integritate pentru parlamentari și crescând eficiența măsurilor existente pentru judecători și procurori, se menționează într-un raport publicat vineri de organismul anticorupție al Consiliului Europei (CoE).

22 ian. 2016, 11:50
Raport favorabil al Consiliului Europei: Determinare fără precedent a României în combaterea corupţiei

„România a făcut pași importanți pentru investigarea și urmărirea în justiție a corupției. Trebuie acum să dezvolte un sistem mai robust și mai eficient de prevenire care să abordeze situațiile problematice chiar înainte să se transforme într-un comportament infracțional”, apreciază secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, citat în raportul consultat.

Citeşte şi: Raport al Grupului Statelor împotriva Corupţiei: Se poate constata o îmbunătăţire a controlului finanţării partidelor

Raportul Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO) indică faptul că România este încă într-un stadiu timpuriu de implementare a politicilor de prevenire a corupției pentru parlamentari. Procesul legislativ trebuie să devină mai transparent, să limiteze utilizarea procedurilor accelerate și să evite riscul de manipulare, se menționează în textul citat.

Raportul cere adoptarea unui cod de conduită, reguli privind cadourile și alte beneficii și privind relațiile cu terțe părți, printre care și lobiștii. Alte zone în care trebuie să se producă îmbunătățiri sunt modul în care sunt gestionate ocazionalele conflicte de interese și asigurarea eficienței măsurilor privitoare la incompatibilitate.

GRECO cere de asemenea României să revizuiască sistemul de imunități și să-i facă pe parlamentari conștienți de obligațiile lor.

Judecătorii și procurorii fac obiectul unor mecanisme legate de evoluția profesională, drepturile lor generale și obligațiile de a-și proteja integritatea. Totuși, GRECO subliniază că practica a arătat că este nevoie să fie consolidată supravegherea generală a Consiliului Superior al Magistraturii și a șefilor de tribunale și parchete pentru a evita tolerarea unor comportamente inadecvate. De asemenea, codul de conduită din 2005 trebuie să fie mai bine adaptat pentru a răspunde situațiilor concrete.

Raportul mai cere o revizuire a condițiilor pentru numirea și demiterea procurorilor de rang înalt pentru a limita riscurile de interferență politică și pentru a le asigura imparțialitatea și obiectivitatea, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, raportul evidențiază ca aspect pozitiv sistemul românesc pentru declararea veniturilor, bunurilor și intereselor — care se aplică multor categorii de oficiali, printre care parlamentari, judecători sau procurori, și este supravegheat de Agenția Națională de Integritate — care este exemplar din mai multe puncte de vedere, deși metodele de lucru ar putea avea nevoie de o revizuire.

Implementarea celor 13 recomandări adresate României în acest raport va fi evaluată de GRECO în a doua jumătate a lui 2017 prin procedura sa de conformare.

GRECO este un organism al CoE care are drept scop ameliorarea capacității membrilor săi de a combate corupția, monitorizând conformarea cu standardele anticorupție. De asemenea, acesta ajută statele să identifice deficiențele în politicile naționale anticorupție, determinând adoptarea de reforme legislative și instituționale. GRECO este format din 48 de state europene și SUA.