Raportul privind constituirea Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, retrimis la Comisiile juridice

Plenul reunit al Parlamentului a decis miercuri, cu 278 de voturi pentru și 17 împotrivă, retrimiterea la Comisiile juridice, pentru o săptămână, a raportului privind constituirea Comisiei speciale de anchetă pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial.

26 apr. 2017, 08:40
Raportul privind constituirea Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, retrimis la Comisiile juridice

UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat miercuri că retrimiterea la Comisiile juridice a proiectului de hotărâre privind constituirea comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 nu reprezintă un pas înapoi, fiind nevoie doar ca obiectivele acesteia să fie reformulate, în condiţiile în care Parchetul General le-a copiat „cu copy-paste”.

„Vreau doar să fac câteva precizări cu lipsa de imoralitate care mă caracterizează. Vreau să vă precizez că nu e vorba de niciun pas înapoi. Doar luând act de trezirea bruscă a Parchetului General care, după opt ani de zile de la alegerile din 2009, a copiat aproape prin copy-paste obiectivele din proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei, s-a decis să se retrimită la comisie acest proiect pentru a se reformula obiectivele comisiei. Decizia de a se înfiinţa această comisie de anchetă parlamentară, decizia politică rămâne”, a afirmat Liviu Dragnea.

Citeşte şi: Dragnea: Completele care m-au judecat, cu toate presiunile, nu au reuşit să pună în sarcina mea o fraudă electorală

Solicitarea a venit din partea liderului de grup al PSD din Camera Deputaților, Marcel Ciolacu.

„Ținând cont că în data de 20.04.2017 s-a înaintat Birourilor permanente reunite constituirea Comisiei speciale de anchetă având anumite obiective — și vă enumăr unul singur dintre ele — determinarea posibilei implicări a unor instituții și/sau persoane altele decât cele prevăzute de lege în derularea procesului electoral, iar în data de 24 aprilie Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în comunicatul său, a solicitat o anchetă in rem conform existenței unor suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane altele decât cele prevăzute de lege, vă propun retrimiterea raportului la Comisiile juridice reunite privind clarificarea obiectivelor Comisiei de anchetă”, a spus Ciolacu.

Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat miercuri că el este de acord cu înființarea Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009 pentru că în acest fel PSD se face de râs până la capăt.