Rasmussen: Pentru Rusia NU ESTE profitabilă o cursă a înarmării cu NATO

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu constituie o ameninţare pentru Rusia, deoarece nu încearcă o izolare sau o 'încercuire' a ei, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu publicat miercuri de ziarul economic Kommersant, citat de publicaţia ucraineană Zerkalo nedeli, potrivit Agerpres.

10 sept. 2014, 07:51
Rasmussen: Pentru Rusia NU ESTE profitabilă o cursă a înarmării cu NATO

‘Suntem adepţii principiului că fiecare ţară are dreptul suveran de a-şi construi propria politică de securitate şi de a lua decizii cu privire la apropierea de o alianţă sau alta. Acest lucru este valabil şi pentru vecinii Rusiei’, a afirmat Rasmussen.

Alianţa Nord-Atlantică tinde mai degrabă la relaţii de parteneriat cu Rusia decât la raporturi de rivalitate, a subliniat el.

‘În planul securităţii, vă pot garanta că NATO nu reprezintă nicio ameninţare pentru Rusia. Dacă Moscova este chiar ameninţată, aceste pericole provin din alte regiuni’, a mai spus Rasmussen, subliniind că Moscova a obţinut o mulţime de beneficii în urma extinderii Alianţei spre Est.

‘Eu cred că extinderea NATO şi UE a fost în beneficiul Rusiei pentru că am creat o zonă de securitate, stabilitate şi prosperitate în Europa Centrală şi de Est’, a afirmat liderul blocului nord-atlantic, recomandând autorităţilor de la Moscova, sceptice în această privinţă, să privească la volumul schimburilor comerciale şi de investiţii derulate de Rusia cu ţările din regiune.

Rusia să-şi cheltuiască banii pe modernizarea industriei, nu pe arme

‘Va fi o risipă absolută de resurse, deoarece Rusia va investi fonduri semnificative şi eforturi într-un răspuns militar la o ameninţare imaginară. Aceasta va fi o opoziţie faţă de un inamic care nu există. Mult mai eficient ar fi de cheltuit aceste resurse pe modernizarea industriei Rusiei şi dezvoltarea societăţii sale’, a estimat secretarul general al NATO.

Citeşte şi Rogozin: Extinderea NATO spre est, o încercare de a atrage Rusia într-o cursă a înarmării

În interviul pentru Kommersant, citat de numeroase media ruse şi ucrainene, Rasmussen a reiterat că Rusia este implicată direct în destabilizarea situaţiei din Ucraina, iar armata rusă se luptă pe teritoriul ucrainean.

‘Asistăm la o agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. Rusia atacă Ucraina. Rusia a anexat ilegal Crimeea’, a spus el, menţionând că, în situaţia actuală, unele ţări membre NATO manifestă o preocupare reală în legătură cu propria lor securitate, având în vedere că Federaţia Rusă şi-a anunţat dreptul de a interveni în treburile altor state sub pretextul protejării intereselor minorităţii vorbitoare de limbă rusă.

La replica ziaristului de la Kommersant, potrivit căruia Moscova a negat implicarea trupelor sale în Ucraina, Rasmussen a subliniat: ‘Suntem siguri 100% că armata rusă luptă în Donbas’.

În acelaşi timp, el a subliniat că nu percepe Rusia ca pe o ameninţare directă la adresa securităţii statelor membre ale Alianţei. ‘Aceasta se datorează faptului că avem o apărare colectivă foarte puternică. Rusia şi orice alt potenţial atacator ştie că un atac asupra unui stat membru NATO este considerat un atac asupra întregului bloc. Cred că acest lucru are un efect foarte puternic de descurajare’, a remarcat Rasmussen