„Nobelul” lui Eugen Simion este fals. Academia Română: „Vom demara o anchetă”

Academia Română susține că a aflat "cu îngrijorare" despre faptul că premiul ''Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel'', oferit lui Eugen Simion în luna decembrie, nu este veritabil.

17 ian. 2019, 15:07
„Nobelul” lui Eugen Simion este fals. Academia Română: „Vom demara o anchetă”

Reprezentanții instituției culturale au răspuns solicitării în legătură cu „Nobelul” fals, și au precizat că urmează să demareze o anchetă în acest caz, scrie libertatea.ro.

Citeşte şi Klaus Iohannis a făcut o glumă cu laureatul premiului Nobel la fizică în 2018, ca între profesori. Reacţia spontană a savantului

Solicitarea noastră a venit ca urmare a unei investigații făcute de jurnaliștii de la Scena9.ro, din care reiese că distincția acordată lui Eugen Simion în luna decembrie este de fapt doar o păcăleală! „Nobelul” nu are nicio legătură cu prestigioasa Fundație Nobel din Suedia, iar toate instituțiile pomenite în antetul anunțului – adică cele care îl premiază pe academician – sunt fictive. „Ca urmare a anchetei de presă realizată de patru jurnaliști români, aflăm cu îngrijorare că existența reală a premiului și a instituției emitente este pusă sub semnul întrebării”, au luat la cunoștință și oficialii din Academia Română, care anunță că vor semnala presa și vor declanșa o investigare a situației.

Aceștia au încheiat prin a condamna răspândirea informațiilor de genul „fake news” și le-au scos vinovate pe acestea pentru faptul că s-au păcălit cu „Nobelul” fals. „Academia Română își exprimă deosebita îngrijorare față de extinderea fenomenului de falsificare a realității, prin minciună și impostură, fenomen care ia amploare la nivel internațional și care compromite valori esențiale pentru funcționarea normală a societății: adevăr, onestitate, încredere. Proliferarea acestui fenomen pune instituții serioase în situația de a se transforma în investigatori și anchetatori, perturbând buna lor funcționare”, se mai arată în luarea de poziție, semnată de Biroul Prezidiului Academiei Române.