Răsturnare de situaţie: Dosarul Cioacă-Elodia s-ar putea redeschide

Dispărută fără urmă în dimineaţa zilei de 30 august 2007, avocata braşoveană Elodia Ghinescu avea să devină personajul-cheie al celei mai mediatizate poveşti judiciare. Dosarul dispariţiei Elodiei, care timp de opt ani a împărţit ţara în două, este pe punctul de a se relansa, în instanţă, într-un nou ciclu judiciar. 

29 aug. 2015, 11:19

Condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, după cinci ani de anchetă şi doi ani de procese, soţul Elodiei, fostul poliţist Cristian Cioacă, a spus şi susţine în continuare că nu el a omorât-o pe Elodia, cerând insistent să se demonstreze cu probe certe dacă aceasta este vie sau moartă. Recent, Cioacă a depus o plângere penală la Parchetul Militar împotriva procurorului de caz, dar şi a unui poliţist şi a unui sepepist. Totodată, fostul poliţist speră ca, în curând, dacă i se va aproba cererea de revizuire, procesul său să se reia de la zero.

Cristian Cioacă, scandal cu „băieţii răi” în toaleta puşcăriei. Cum s-a terminat totul

“Cristian Cioacă a fost şi a rămas un om plin de bun-simţ faţă de sistemul în care a lucrat. Chiar şi acum mă impresionează profund prin aceeaşi atitudine: el încă este poliţist. Poate de aceea este şi respectat acolo, în penitenciar, de toată lumea, inclusiv de deţinuţi. Tocmai pentru că nu şi-a schimbat comportamentul, în sensul de a se lăsa distrus. El îşi vede în continuare de standardele lui, caută mijloace de supravieţuire şi speră, crezând în continuare în sistemul judiciar, să i se facă dreptate”, spune avocata Maria Vasii despre cel mai mediatizat deţinut din România, potrivit ziarulring.ro.

“Aşteptăm ca procesul să înceapă cel târziu în luna octombrie”

„Au fost opt ani ani în care am asistat, în cazul lui Cristian Cioacă, la modul în care prezumţia de nevinovăţie a fost înlăturată şi înlocuită cu prezumţia de vinovăţie. După opt ani, în loc să avem o stare de fapt clară şi sentimentul că s-a dat o condamnare în baza unor evidenţe, avem aceeaşi incertitudine şi siguranţa doar a faptului că nu există nicio dovadă în acest caz şi că nu s-a dat valoare prezumţiei de nevinovăţie şi dubiului, de care trebuia să profite numai cel acuzat. Aştept o revizuire a dosarului şi am încredere că, în revizuire, dincolo de patima acestor ani, adevărul va fi lămurit prin probe certe şi nu se va întâmpla ca în primul ciclu procesual, în care adevărul nu a mai contat pentru nimeni”, ne-a mai declarat avocata Maria Vasii, care speră ca, în curând, să se admită revizuirea cauzei, iar procesul lui Cioacă să înceapă… de la zero. “O revizuire ar însemna o reluare a judecăţii, a cercetării judecătoreşti, începând cu fondul. Tribunalul Argeş şi Curtea de Apel Piteşti sunt instanţele competente, dar, dacă ni se va accepta o redeschidere a dosarului, probabil că vom cere strămutarea, aşa încât să se facă judecata de către o altă instanţă imparţială. (…) Suntem în faza de finalizarea a cererii de revizuire pe care o vom depune la Tribunalul Argeş şi aşteptăm ca procesul să înceapă cel târziu în luna octombrie”.

Citeşte şi Controverse ULUITOARE în cazul dispariţiei Elodiei. Ce nu au spus anchetatorii

Întrebată dacă Elodia, în opinia lui Cioacă, ar mai putea fi în viaţă, avocata Maria Vasii a răspuns într-o cheie retorică: “Cristian Cioacă merita un răspuns chiar din partea magistraţilor la întrebarea dacă Elodia mai trăieşte sau dacă altcineva şi nu el ar fi omorât-o. Înainte de a fi trimis după gratii, organele judiciare ar fi trebuit să lămurească, prin dovezi clare, unde este soţia lui, vie sau moartă. Merita să i se spună clar, cu probe indubitabile, înainte să fie condamnat, dacă Elodia este în viaţă sau dacă a murit. Cu certitudine, el şi-a afirmat doar nevinovăţia, în sensul că nu el i-a suprimat viaţa. Mai mult, după dispariţia ei, nu avea alte informaţii. Dacă le-ar fi avut, într-adevăr, le-am fi prezentat instanţelor de judecată”. 

Citeşte şi Cioacă reclamă Parchetul General. Vrea să ştie cum s-au cheltuit banii pentru căutarea Elodiei