Răsturnare de situaţie în cazul Greciei: FMI atacă UE privind termenii planului de salvare

Oficialităţi ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) a criticat aspru planul de salvare oferit Greciei de către liderii din zona euro este "profund nefezabil" din cauza datoriei publice imense a Greciei.

15 iul. 2015, 09:17
Răsturnare de situaţie în cazul Greciei: FMI atacă UE privind termenii planului de salvare

FMI a ţinut să precizeze că, în momentul actual, este foarte importantă reducerea datoriei uriaşe a Greciei. O altă variantă propusă de FMI Eurogrupului a fost aceea a ştergerii unei părţi a datoriei Greciei.

Potrivit unui studiu al Fondului Monetar Internaţional, ţările Uniunii Europene ar trebui să îi dea Greciei 30 de ani de acum încolo pentru a-şi achita datoriile europene, inclusiv noi împrumuturi, precum şi să extindă scadenţa acestor datorii.

Prevederile care urmează să fie votate miercuri sunt o precondiţie pusă de creditori pentru începerea discuţiilor pentru un nou program de împrumut în valoare de până la 86 de miliarde de euro.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plată.

Citeşte şi Varoufakis: Acordul Greciei cu Eurogrupul este „un tratat de capitulare” ce dă o lovitură proiectului european

Potrivit noilor termeni ai acordului, guvernele din zona euro vor contribui la un alt plan de salvare de 3 ani cu sume între 40 şi 50 de miliarde de euro. Se aşteaptă ca şi FMI să aibă o contribuţie financiară importantă sa planul de salvare a Greciei, iar restul debani să vină din vânzarea activelor statului şi de pe pieţele financiare.