Românii cu credite în franci au plătit, până acum, rate mai mici decât cei cu credite în lei sau în euro

Concluzie paradoxală în cazul creditelor. În ciuda scandalului cauzat de creşterea francului elveţian, românii cu astfel de credite au plătit cel mai puţin băncilor până acum. Calculele arată că, la credite de valoare echivalentă în franci, euro şi lei, ratele la franci au fost cele mai mici. De acum, însă, îi aşteaptă cea mai grea povară. Situaţia s-a inversat, iar oamenii cu credite în moneda elveţiană au de plătit sume greu de suportat.

02 feb. 2015, 09:10
Românii cu credite în franci au plătit, până acum, rate mai mici decât cei cu credite în lei sau în euro

Cine a pariat pe un credit în franci elveţieni, în 2007, pentru a-şi lua casă a achitat în ultimii opt ani rate mai mici decât dacă ar fi optat pentru variantele în euro sau lei datorită dobânzilor mai mici, care au absorbit şocul deprecierii leului în faţa monedei elveţiene, potrivit zf.ro.

Totuşi, clienţii care au preferat celelalte două variante recuperează rapid teren în contextul ultimului val de apreciere a francului (care a crescut cu 25% într-o singură săptămână). Suma achitată până acum în contul unui credit de 78.000 de franci (echivalentul a 50.000 de euro) contractat în ianuarie 2007 se ridică la 47.000 de franci (adică 143.000 de lei). Clienţii cu credite în franci au plătit rate semnificativ mai mici în primii ani de contract, dar ulterior acestea au fost umflate de deprecierea masivă a leului. De exemplu, cine a avut iniţial o rată lunară de 1.000 de lei trebuie să scoată acum din buzunar peste 2.000 de lei lunar.

CITEŞTE ŞI: PRIMELE SOLUŢII pentru românii cu credite în franci elveţieni. Anunţul făcut de BNR