Război economic între Rusia şi Occident

Vicepreşedintele polonez al Parlamentului European Ryszard Czarnecki a declarat că Europa trebuie neapărat să pregătească sancţiuni profilactice împotriva segmentelor-cheie ale economiei ruse şi rubla să fie exclusă din schimburile financiare internaţionale, informează agenţia RIA Novosti, joi în ediţia rusă online.

21 aug. 2014, 04:52
Război economic între Rusia şi Occident

‘Rubla rusească ar trebui să înceteze să mai fie o monedă convertibilă, rubla ar trebui să fie exclusă din afacerile financiare internaţionale’, a afirmat Czarnecki, vorbind în poloneză, miercuri in Seimul /parlament/ de la Varşovia.

Potrivit lui Czarnecki, ‘în relaţiile cu Rusia ar trebui pregătite în avans sancţiuni preventive pentru a fi proactive’.

Czarnecki este vicepreşedinte al Parlamentului European nou ales. El a fost ales europarlamentar din Polonia pe lista partidului conservator Lege şi Justiţie.

SUA şi UE nu recunosc realipirea Crimeii la Rusia şi acuză Moscova de amestec în afacerile Ucrainei. Rusia neagă aceste acuzaţii considerându-le inacceptabile.

Începând cu luna martie, ţările occidentale au impus în mod repetat sancţiuni împotriva unui număr de politicieni ruşi, oameni de afaceri şi companii, ameninţând că vor extinde măsurile restrictive. Cel mai recent, utilizarea unor astfel de practici sunt sancţiunile din luna iulie, aminteşte RIA Novosti.

Agenţia rusă pentru protecţia consumatorului a anunţat miercuri că a ordonat închiderea temporară a patru restaurante McDonald’s la Moscova, informează agenţia DPA.  

Inspectorii au descoperit că restaurantele fast-food americane au încălcat în mod repetat normele sanitare, potrivit unui comunicat al agenţiei Rospotrebnadzor. Printre acestea este restaurantul McDonald’s din Piaţa Puşkin, care a atras faimoasele cozi fără sfârşit ale consumatorilor sovietici când a fost deschis în ianuarie 1990. 

Vestea a ridicat temeri asupra unei noi runde de sancţiuni împotriva afacerilor occidentale. La începutul acestei luni, Moscova a interzis importurile de produse alimentare dintr-un număr de ţări ca represalii împotriva sancţiunilor aplicate Rusiei în legătură cu criza din Ucraina. 

Rusia a citat de asemenea în trecut încălcări sanitare pentru a justifica interdicţiile de import din ţări cu care avea diferenţe politice. 

McDonald’s Rusia a confirmat închiderea restaurantelor şi a declarat că studiază cererile autorităţilor. ‘Vom face tot ce este posibil pentru a continua activitatea de succes a companiei noastre în Rusia’, se arată într-un comunicat.