RĂZBOI ÎN ORIENT: Peste 120 de palestineni şi 13 israelieni au murit duminică

Peste 120 de palestinieni au fost ucişi duminică în bombardamentul armatei israeliene asupra unei suburbii a oraşului Gaza, făcând din această zi cea mai sângeroasă de la începerea conflictului, în care 13 soldaţi israelieni şi-au pierdut viaţa, informează AFP.

21 iul. 2014, 04:41
RĂZBOI ÎN ORIENT: Peste 120 de palestineni şi 13 israelieni au murit duminică

Bombardamentul asupra localităţii Shejaiya, situată nu departe de frontiera israeliană, s-a soldat cu moartea a cel puţin 72 de palestinieni, iar numărul răniţilor de la declanşarea operaţiunii s-a ridicat la 4.000, acesta fiind cel mai sângeros bombardament după războiul din 2008-2009.

‘Shejaiya este o zonă civilă în care Hamas şi-a plasat rachetele, tunelurile, centrele de comandă’, a justificat armata israeliană. ‘I-am avertizat de mai multe zile pe civilii din Shejaiya că trebuie să evacueze zona. Hamas le-a ordonat să rămână, deci Hamas i-a pus în bătaia focului.’

Consultări de urgenţă în Consiliul de Securitate al ONU pentru confruntările din Gaza

Luni dimineaţa, serviciile de intervenţie au anunţat moartea a cel puţin alţi 34 de palestinieni duminică în Gaza, care se adaugă celor deja contabilizaţi.

Pentru armata israeliană, ziua de duminică a fost de asemenea îndoliată: cu 13 soldaţi din brigada de elită Golani ucişi, bilanţul militarilor căzuţi în ofensivă creşte la 18, alţi 55 de soldaţi din Tsahal fiind răniţi.

De asemenea, aripa înarmată a Hamas a revendicat duminică seara răpirea unui soldat israelian, Shaul Aaron, declanşând manifestări de bucurie pe străzile oraşului Gaza, dar ambasadorul Israelului la ONU, Ron Prosor, a dezminţit această informaţie, declarând că niciun militar nu a fost răpit.

Armata israeliană a fost mai rezervată în reacţie la comunicatul Hamas, declarând că este pe cale să verifice informaţia.

Doi civili israelieni au decedat de la lansarea operaţiunii Protective Edge (Bordura protectoare) pentru a neutraliza capacităţile militare ale Hamas în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a informat despre 341 de ţinte vizate duminică. 14 tuneluri, săpate spre Israel ‘pentru comiterea unor atacuri teroriste’, au fost distruse şi 110 terorişti – ucişi. În acelaşi timp, 87 de proiectile au fost trase asupra Israelului din Fâşia Gaza duminică, numărul lor total în ultimele 12 zile fiind 1.414, potrivit Tsahal.

Israelul a mobilizat 53.200 de oameni dintre cei 65.000 de rezervişti autorizaţi de guvern pentru ofensivă în această fâşie de teren de 362 km.p., unde se înghesuie în mizerie 1,8 milion de oameni, în una dintre densităţile populaţiei cele mai mari în lume.

Acest conflict, cel mai sângeros din 2009 în Fâşia Gaza, este al patrulea între Hamas şi Israel din 2006.

Conducători palestinieni şi ai Ligii arabe au acuzat Israelul că comite o crimă de război bombardând Shejaiya, în timp ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a început un turneu în regiune pentru a încerca să pună capăt conflictului care a ucis deja 472 de palestinieni de la începerea campaniei israeliene în 8 iulie.

La rândul său, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit duminică, la New York, de la 21h30. Reuniunea, publică, a fost convocată la cererea Iordaniei, membră a Consiliului, după un apel în acest sens lansat de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Noua spirală a violenţei a fost declanşată după răpirea şi uciderea a trei adolescenţi israelieni în iunie, atribuită de Israel mişcării Hamas, urmată de asasinarea unui tânăr palestinian, ars de viu la Ierusalim