Război la graniţele României: Criza din Crimeea se extinde şi asupra Transnistriei

Soldaţii ruşi din Transnistria sunt în alertă de război, pe fondul crizei din Crimeea. Potrivit presei de la Tiraspol, autorităţile se tem că tensiunile din teritoriul vecin ar putea depăşi graniţele Ucrainei. Foşti oficiali americani trag un semnal de alarmă şi în privinţa României. Între timp, Rusia a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală şi, potrivit autorităţilor de la Kiev, ar fi încercat să atace o navă militară ucraineană.

RomaniaTV.net
05 mart. 2014, 07:07
Război la graniţele României: Criza din Crimeea se extinde şi asupra Transnistriei

UPDATE 12:18  Forțele ruse au preluat controlul a două unități ucrainiene de apărare antirachetă din Crimeea, informează AFP. Ministerul Apărării ucrainean nu a putut să confirme aceste informaţii.

Tensiunile din Crimeea s-au extins şi în regiunea separatistă Transnistria unde militarii ruşi sunt de luni în alertă de război. Presa locală spune că administraţia de la Tiraspol a înăsprit procedura de trecere a frontierei dintre Ucraina şi regiunea transnistreană încă de la începutul evenimentelor din Crimeea.

Ameninţarea e cu atât mai mare cu cât un deputat rus, originar din Transnistria, a cerut deja Ministerului de Externe de la Moscova să analizeze posibilitatea recunoaşterii regiunii şi integrării ei în Federaţia Rusă. Deputatul a mai spus că România ar putea recurge la manevre militare pentru a anexa Republica Moldova.

În plus, un fost oficial american a tras un puternic semnal de alarmă în privinţa României.

,,Tacticile golăneşti folosite de Putin în Crimeea oferă câteva indicii cu privire la ceea ce are de gând să facă în continuare (…) Dacă Ucraina va fi strivită în timp ce Vestul doar priveşte, libertatea şi securitatea nou-dobândite de ţările învecinate România, Polonia şi cele trei state baltice vor fi, de asemenea, ameninţate”, a declarat Zbigniew Brzezinski, fostul consilier pe probleme de securitate al preşedintelui american Jimmy Carter.

În ceea ce priveşte criza din Crimeea, preşedintele american i-a cerut lui Putin să-şi retragă trupele la bază şi să demareze o misiune de monitorizare în regiune. Deocamdată, Putin spune că Rusia nu are nevoie să recurgă la forţă în peninsulă.

„Avem cererea oficială a preşedintelui legitim şi ne rezervăm dreptul de a folosi orice mijloace pentru a-i apăra pe aceşti oameni. Şi credem că este o acţiune perfect legitimă. Este însă o măsură extremă”, a declarat Vladimir Putin.

Fără să recurgă însă la forţă, Moscova pedepseşte Kievul, anunţând că va renunţa la tarifele preferenţiale la gaz acordate Ucrainei. Rusia ţine însă cu dinţii de Ucraina, fiindcă două treimi din gazul rusesc destinat ţărilor europene tranzitează această ţară.

Între timp, Rusia a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală, lansată de lângă Marea Caspică.
Racheta are o rază de acţiune de 10 mii 500 de kilometri. Testul a fost efectuat în timp ce în Crimeea trupele ruse au tras focuri de avertisment asupra militarilor ucraineni, izolaţi în cazărmi şi presaţi să treacă de partea rusă.