RĂZBOI RECE: Rusia a majorat preţul gazelor livrate Ucrainei

Rusia şi-a retras trupele de la graniţa cu Ucraina, dar a apelat la alte metode de atac împotriva autorităţilor de la Kiev. 

RomaniaTV.net
01 apr. 2014, 14:25
RĂZBOI RECE: Rusia a majorat preţul gazelor livrate Ucrainei

După ce președintele rus Vladimir Putin declara recent că vrea să construiască relații frățești cu Ucraina, Gigantul rus Gazprom a decis ca din 1 aprilie să nu mai prelungească „reducerile din decembrie” oferite Ucrainei. Motivul invocate de Gazprom îl constituie datoriile accumulate. Astfel, compania a ridicat prețul pentru gaz de la 268,5 dolari la 385,5 dolari pentru o mie de metri cubi, a declarat președintele „Gazprom”, Alexei Miller, anunță Agora.md.

„În conformitate cu actualul contract pentru furnizarea de gaze naturale, prețul pentru Ucraina va fi de 385,5 dolari pentru o mie de metri cubi în al doilea trimestru. Reducerea făcută în decembrie nu mai poate fi utilizată. Acest lucru rezultă din neexecutarea obligațiunilor contractualea din partea Ucrainei și anume, nerambursarea datoriei pentru livrările de gaze pentru anul 2013 și lipsa de plată în mărime 100% pentru livrările curente. Suma datoriei în prezent este de 1,711 miliarde dolari”, a declarat directorul „Gazprom”.

În același timp din 1 aprilie crește rata de tranzit pentru gazul rusesc pe teritoriul Ucrainei – creșterea va fi de 10%. După cum declară Miller, acest pas este prevăzut în contractul de tranzit din 2009, luând în considerație prețul gazului. „Gazprom va plăti un preț mai mare pentru tranzit și își va îndeplini pe deplin obligațiunile contractuale”, a mai spus el.