Veşti bune din economie: 4500 de noi locuri de muncă în IT

Două concerne internaţionale vor veni în România fapt care va conduce la crearea unui număr de 4.500 de locuri de muncă, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională, care, însă, nu a oferit detalii suplimentare pe acest subiect, transmite Agerpres.

28 oct. 2014, 09:26
Veşti bune din economie: 4500 de noi locuri de muncă în IT

‘Avem un mare concern internaţional ce va veni în România şi va deschide 3.000 de locuri de muncă. De asemenea, avem un al doilea mare concern internaţional care va veni de peste Ocean şi va crea alte 1.500 de locuri de muncă. Nu vă pot oferi detalii suplimentare, deocamdată, pe acest subiect. Ce pot să vă spun este că vom stimula acest sector pentru a aloca fonduri pentru proiecte extrem de importante în formarea profesională’, a spus Cotovelea.

Ministrul pentru Societatea Informaţională a precizat, totodată, că parteneriatul public-privat reprezintă cheia privind oportunităţile în sectorul IT&C.

‘Agenda Digitală 2020 este un document extrem de important, iar indiferent ce se întâmplă cu noi, trebuie să existe predictibilitate. Nu cred că este menirea noastră de a face politici publice doar de dragul de a face ceva. România a semnat un document important cu Comisia Europeană la finele lunii august. Domeniul IT&C se pretează mult mai bine decât alte domenii la parteneriat public-privat. România a primit de la Uniunea Europeană cele mai puţine fonduri în acest exerciţiu financiar pe cap de locuitor. Acest paradox este o realitate şi ne face să găsim noi oportunităţi. Trebuie să găsim parteneriate public-private, astfel încât să avem această implementare de proiecte. Un accent deosebit îl vom pune pe dezvoltarea clusterelor şi vom acorda o atenţie deosebită modului în care acestea vor fi finanţate. Cred că anul 2015 este anul de graţie al domeniului IT&C’, a declarat Răzvan Cotovelea.

Agenda Digitală pentru România 2020, document care s-a aflat în consultare publică până pe data de 31 iulie 2014, arată că investiţiile totale în sectorul Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor /TIC/ vor ajunge la aproximativ 2,4 miliarde de euro în România, până în anul 2020, iar impactul pozitiv în Produsul Intern Brut /PIB/ va fi de 13%. Obiectivele-cheie de performanţă ale Agendei Digitale impun eforturi cumulate ale ţărilor europene în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate de Comisia Europeană.

Domeniile avute în vedere sunt: e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetică, Cloud Computing, Open Data, Big Data şi Media Sociale; TIC în Educaţie, Sănătate, Cultură şi eInclusion; e-Commerce, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare în TIC; Broadband şi Servicii de Infrastructură Digitală. De altfel, în cazul ultimului domeniu vizat se asigură incluziunea socială şi permite beneficii în toate celelalte domenii de acţiune.

Impactul direct şi indirect asupra economiei, calculat în conformitate cu bunele practici în alte ţări europene care au făcut investiţii similare poate fi tradus într-o creştere a PIB de 13%, creşterea cu 11% a numărului de locuri de muncă şi reducerea costurilor administraţiei cu 12% în perioada 2014 – 2020.

România este a şaptea ţară ca mărime din Uniunea Europeană /UE/, în privinţa populaţiei (20,12 milioane) şi a doua ca mărime din grupul noilor state membre, după Polonia.

Asociaţia Municipiilor din România /AMR/, Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software /ARIES/ şi Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii /ANIS/ organizează, marţi, conferinţa de afaceri ‘Agenda Digitală 2014-2020 – Politici europene privind sectorul IT&C’.

În cadrul evenimentului este prezentată Strategia Agendei Digitale 2014-2020, document strategic elaborat de Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/ şi care are în vedere îmbunătăţirea productivităţii sectorului privat prin reducerea barierelor administrative în relaţia cu statul, dar şi dezvoltarea domeniului de IT&C din România.