Răzvan Cuc: Angajaţii TAROM care ar putea fi disponibilizaţi nu vor mai primi 18 salarii compensatorii, ci în jur de opt

Angajații de la TAROM care ar putea fi disponibilizați nu vor mai primi 18 salarii compensatorii, ci în jur de opt salarii, potrivit noului Contract Colectiv de Muncă, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, la Parlament, după dezbaterile asupra moțiunii simple intitulată "Infrastructura de transport a României sub domnia intereselor PSD. Deziluzie, demagogie și descurajare" inițiată de PNL și USR.

04 oct. 2017, 10:36
Răzvan Cuc: Angajaţii TAROM care ar putea fi disponibilizaţi nu vor mai primi 18 salarii compensatorii, ci în jur de opt

Oficialul a precizat, totodată, că noul director general interimar al companiei aeriene, pentru 30 de zile, este Daniela Dragne, după ce Florin Susanu a renunțat la mandat.

„Ieri (marți — n. r.) a fost reunit Consiliul de Administrație și, pentru o perioadă de 30 de zile, i s-a acordat funcția de director general doamnei Daniela Dragne. Este o doamnă cu o vechime considerabilă în TAROM, mai bine de 11 ani. A fost și reprezentantul TAROM-ului la Tel Aviv până acum, una dintre cele mai profitabile rute ale companiei. Domnul Susanu (Florin Susanu — fostul director general interimar al companiei — n. r.) m-a informat că vrea să își vadă în continuare de zbor și l-am înțeles. Este pilot, este un simbol al TAROM-ului, așa cum, zic eu, sunt toți piloții și am hotărât să mergem pe varianta doamnei Dragne până când finalizăm discuțiile cu celelalte persoane pe care le avem acum pentru definitivarea unui management la TAROM”, a spus Cuc.

Întrebat ce poate face pentru TAROM Daniela Dragne în 30 de zile, ministrul a răspuns: „Eu zic că poate face foarte multe, așa cum a făcut și domnul Susanu”.

„Sunt oameni care știu foarte bine compania, știu exact direcțiile unde nu există o profitabilitate a celor care își desfășoară activitatea acolo și poate (Daniela Dragne — n.r.) lua măsurile care se impun și din partea mea are mână liberă să o facă. Au încheiat și Contractul Colectiv de Muncă în cursul zilei de vineri (29 septembrie — n.r.), un contract de data asta mai favorabil companiei, în sensul că pentru eventuale puneri pe liber a unor angajați nu se vor mai plăti 18 salarii, ci în jur de opt salarii. S-au luat niște măsuri care, cât de cât, sunt benefice pentru companie în momentul de față”, a precizat șeful de la Transporturi.

În context, acesta s-a arătat nemulțumit de numărul mare de la angajați la TAROM, respectiv 2.000, afirmând că la numărul de aeronave aflate în prezent în flota operatorului național aerian, respectiv 23, nu se va putea obține profit.

„Eu sunt nemulțumit de numărul mare de angajați. Indiferent ce ar face TAROM, cu un număr de 2.000 de angajați nu poate să justifice cheltuielile. Fără o restructurare făcută foarte bine, pentru numărul de aeronave pe care îl are acum, 23, nu va putea să se închidă pe o cifră pozitivă. Știu că vor fi discuții, știu că vor fi nemulțumiri în rândul oamenilor, dar este singura soluție pentru a se redresa compania”, a explicat el.

Potrivit ministrului, la ora actuală se lucrează la un plan de restructurare a companiei, care va fi aplicat cât de curând. „Direcția Comercială, împreună cu directorul economic, lucrează acum la planul de restructurare și încercăm să îl aplicăm din acest an”, a dat asigurări Răzvan Cuc.

Oficialul a reiterat faptul că pierderile înregistrate de TAROM nu provin din acest mandat, ci vin după mulți ani de decizii catastrofale luate la nivelul Direcției Comerciale.

„Când vorbim despre TAROM, haideți să ne uităm foarte bine la următorul aspect: pierderile de la TAROM nu sunt pierderi care sunt înregistrate în acest mandat. Pierderile vin din urmă, după decizii catastrofale la Direcția Comercială. Am pierdut rute, precum Geneva, Dubai, au uitat să înlocuiască cele două Airbus-uri A310, TAROM a zburat în deficit din punct de vedere al numărului de aeronave. TAROM a avut un management privat — că am auzit aici că trebuie implementată ordonanța 109. Păi, am avut ordonanța 109 și l-am avut pe Heinzmann la TAROM care a luat 14.000 de euro (salariul lunar — n. r.) și a făcut ce la TAROM? Eu nu știu, că eu când am fost secretar de stat l-am demis. Pe mine nu m-a convins că și-a îndeplinit indicatorii de performanță. Eu lansez un apel către toți. Suntem români, haideți să ținem cu TAROM-ul, să nu mai contestăm. Tot timpul sunt tot felul de povești legate de TAROM. TAROM a intrat într-un amplu proces de reorganizare”, a încheiat ministrul.

Deputații PNL și USR, care au semnat moțiunea intitulată „Infrastructura de transport a României sub domnia intereselor PSD. Deziluzie, demagogie și descurajare” îi solicită premierului Mihai Tudose să-l demită pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, și cer luarea unor măsuri în acest domeniu.

Moțiunea inițiată de cele două formațiuni politice este dezbătută, miercuri, în plenul Camerei Deputaților. Textul a fost citit de deputatul PNL, Marius Bodea.

Citeşte şi Cele două avioane Airbus A310 retrase de Tarom de la zbor costă 1,5 milioane lei pe lună doar ca să stea la sol