RCA 2016. De unde iei FORMULAR DE CONSTATARE AMIABILĂ în caz de accident. Cum este CEL MAI BINE să procedezi

RCA 2016. În cazul unui accident rutier, ai oricând opţiunea înţelegerii amiabile, în loc să mergi să stai la cozi pe la poliţie. Procedura de constatare amiabilă de accident porneşte cu un formular tipizat, pe care nu îl găseşti, însă, decât la companiile de asigurare autorizate să încheie asigurări pentru vehicule.

RomaniaTV.net
01 aug. 2016, 09:15

RCA 2016. Pentru a intra în posesia Constatul Amiabil, numit şi Formularul de Constatare amiabila de accident, trebuie să vă adresaţi companiei de asigurări la care aţi încheiat poliţa RCA. Formularul CA are două pagini autocopiative. Fiecare conducator auto isi pastreaza cate o pagina. Si copia si originalul au aceeasi valoare juridica.

Pentru constatarea amiabilă a unui accident trebuie urmaţi aceşti paşi, în ordine:

RCA 2016. ACCEPTUL DE A UTILIZA FORMULARUL. Daca una din parti nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie competenta, pe raza careia s-a produs accidentul.

RCA 2016. LUATI DATELE MARTORILOR si scrieti-le pe formular in partea din dreapta sus, in campul cu numarul 5. Folositi un pix si scrieti cu majuscule, lizibil si apasat. Martorii nu trebuie sa fie nici transportati, nici soti sau persoane ce gospodaresc impreuna, nici afini sau rude de orice grad, nici prepusi ai aceleiasi persoane fizice sau juridice la care sunt angajati si conducatorii auto, utilizatorii sau proprietarii vehiculelor implicate.

Citeşte şi Proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă, aprobat de consiliul ASF

RCA 2016. Conducatorii celor doua vehicule implicate in accident completeaza impreuna un singur formular de constatare amiabilă; unul în secţiunea Vehicul A, unul în secţiunea Vehicul B. În aceeaşi secţiune se completează datele de identificare personale ale detinatorului politei de asigurare, ale conducatorului vehiculului, ale vehiculului si cele din polita de asigurare de raspundere civila auto.

RCA 2016. Schita accidentului. Formularul include si un spatiu comun pentru realizarea schitei accidentului. Desenati o singura schita de comun acord cu celalalt sofer implicat.

RCA 2016. Nu modificati insemnarile din formular dupa completarea si semnarea acestuia cand va intoarceti acasa!

Rugati-l pe celalalt sofer implicat in accident sa va arate documentele de identificare (carte de identitate, talonul masinii, permisul de conducere si polita RCA). Puteti evita astfel cazuri in care datele de identificare sunt scrise gresit sau chiar sunt furnizate intentionat alte date (datele altei masini, din alta polita RCA, din alt permis de conducere, etc.).

RCA 2016. DEPUNEREA FORMULARULUI LA COMPANIILE DE ASIGURARE

RCA 2016. Daca doriţi despagubiri ca urmare a accidentului produs, depuneti imediat formularul la compania de asigurari mentionata de celalalt conducator pe formular.

RCA 2016. Daca NU doriţi sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, depuneti imediat formularul CA catre compania de asigurari la care aveti incheiata polita RCA.

RCA 2016. Formularul CA trebuie depus personal la asigurator, unde veti mai completa o declaratie tipizata, inainte de a vi se elibera documentul de introducere in reparatie, de a se stabili vinovatia si de a se acorda sau nu despagubirea.

RCA 2016. In cazul in care depuneti formularul CA si obtineti si documentul de intrare de reparatie de la alt asigurator decat propriul asigurator RCA, este bine sa avizati in scris si propriul asigurator RCA si sa-i transmiteti o copie lizibila a formularului de CA, alaturi de declaratia referitoare la modul de producere a accidentului si copii ale altor documente relevante cum ar fi: declaratii, poze, autorizatia de reparatie, documente referitoare la identitatea martorilor sau a soferului celuilalt vehicul, la asigurarea RCA a celuilalt vehicul etc.

RCA 2016. Desi legislatia nu specifica in mod expres, termenul maxim in care trebuie sa transmiteti formularul CA catre companiile de asigurare este de 24 ore.

RCA 2016. Solicitati cate o copie conforma cu originalul a exemplarului CA depus la asigurator si pastrati copii dupa acesta, dar si dupa toate celalalte documente, adrese, declaratii etc. Nu se stie cand va vor fi de folos!

RCA 2016. Dupa ce ati completat formularul impreuna cu celalalt sofer, faceti cate o copie dupa toate documentele sale (asigurare RCA, talon, buletin) pentru ca se pot dovedi utile in momentul in care veti merge sa solicitati despagubirea.

sursa