RCA 2018: Cum scapi de plătit asigurarea auto. Noua lege a intrat in vigoare

Proprietarii de automobile au aflat, recent, printr-o directiva a Uniunii Europene, că sunt obligați prin lege să încheie o poliță RCA pentru mașina pe care o au abandonată în curte ori în fața blocului.

09 sept. 2018, 08:47
RCA 2018: Cum scapi de plătit asigurarea auto. Noua lege a intrat in vigoare

Persoanele care au maşini înmatriculate funcţionale sunt obligaţi să încheie o asigurare de răspundere civilă (poliţă RCA) chiar dacă nu mai vor să le conducă şi le ţin parcate în curte sau în garaj, au decis recent judecătorii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Mai exact, acest lucru înseamnă că numai maşinile radiate din circulaţie pot fi ţinute, pe o proprietate privată, fără poliţă RCA. Această obligaţie deja există în România, însă proprietarii pot alege suspendarea asigurării.

Veşti proaste pentru români. Şoferii, obligaţi să plătească RCA chiar dacă nu folosesc maşina

Astfel, potrivit avocatnet.ro, proprietarii de mașini care vor să scape de plata asigurării RCA pot cere radierea autoturismului din circulație și depozitarea acestuia pe un teren privat.

Chiar dacă românii nu mai vor să folosească o mașină, aceștia sunt obligați prin lege să achite în continuare pentru aceasta asigurarea RCA. Asta chiar dacă își țin automobilul în curte sau în garaj.

„Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule (…)”, scrie în Legea RCA. Același lucru este subliniat și într-un ghid al autorităților.

În aceste condiții, o mașină neînmatriculată și depozitată pe un teren privat nu trebuie să aibă poliță RCA, mai scrie sursa citată. Cei care sunt obligați să aibă polița RCA și n-o au sau cei care, deși au radiat mașina din circulație, o țin într-un spațiu public (de exemplu, pe stradă, pe trotuar, în parcare) riscă să fie amendați.