Reacţia Comisiei Europene la propunerea lui Eugen Teodorovici privind restricţiile referitoare la circulaţia lucrătorilor

Comisia Europeană precizează, referitor la propunerea ministrului Eugen Teodorovici de introducere a unui permis de muncă cu timp limitat în Uniunea Europeană, că libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în UE. 

28 nov. 2018, 17:15
Reacţia Comisiei Europene la propunerea lui Eugen Teodorovici privind restricţiile referitoare la circulaţia lucrătorilor

„Libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană, unul dintre pilonii pieței interne consacrați în Tratate și, potrivit studiilor, dreptul care se bucură de cea mai mare apreciere în rândurile europenilor. Poziția Comisiei a fost clară încă de la începutul acestui mandat: crearea unei Piețe interne mai profunde și mai echitabile este o componentă esențială pentru construirea unei Europe mai sociale. Pentru a funcționa în mod corespunzător, mobilitatea forței de muncă trebuie să se bazeze pe reguli clare, corecte și aplicabile, de exemplu prin consacrarea principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă în același loc pentru lucrătorii detașați. În același timp, prin intermediul pilonului european al drepturilor sociale, UE s-a angajat să se străduiască pentru a asigura condiții mai bune de muncă și de viață în întreaga Uniune, în lumina provocărilor, cum ar fi îmbătrânirea societății, globalizarea și digitalizarea”, precizează Comisia Europeană într-un răspuns pentru Digi 24.

Eugen Teodorovici: Declaraţia privind limitarea permisului de lucru nu reprezintă în niciun fel poziţia Guvernului

Într-o dezbatere la Parlament având ca temă învăţământul universitar dual şi criza forţei de muncă, ministrul Finanţelor Publice a afirmat că permisul de muncă ar trebui limitat la 5 ani fără drept de reînnoire în aceeaşi ţară. Ulterior, ministrul Finanţelor a revenit şi a precizat că a avut o exprimare nefericită, înţeleasă greşit.