Reacţia lui Florin Iordache după criticile Departamentului de Stat privind legile Justiţiei

Preşedintele Comisiei de modificare a legilor Justiţiei Florin Iordache, a declarat luni, la TVR, după criticile Departamentului de Stat, că propunerile de modificare discutate în Parlament sunt total diferite de cele ale ministrului Toader şi nu afetează independenţa sistemului judiciar.

RomaniaTV.net
27 nov. 2017, 21:21
Reacţia lui Florin Iordache după criticile Departamentului de Stat privind legile Justiţiei

Propunerile care se află acum în dezbatere în Parlament sunt total diferite faţă de propunerile iniţiale ale ministului Justiţiei Tudorel Toader„, a afirmat Iordache, referindu-se la faptul că Departamentul de Stat al SUA a spus că proiectele de modificare a legilor Justiţiei au fost propuse iniţial de către ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă va retrage proiectele din dezbatere sau dacă discutarea acestora în comisia pe care o conduce va continua, Florin  Iordache a sugerat că discuţiile vor continua, argumentând: „Atât timp cât ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independenţa justiţiei”. El a solicitat moderatorului să-i indice un singur articol de lege care periclitează independenţa Justiţiei.

„Atât timp cât toate amendamentele şi modul în care am propus noi modificarea legilor justiţiei vin din partea asociaţiilor profesionale cât şi a CSM, despre ce discutăm?”, a conchis Iordache, precizând că parlamentarii din comisia pe care o conduce vor ţine cont de acest semnal.

Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România”, se arată într-o declaraţie de presă intitulată „România  – propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”, aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că „legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică”.

„Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, se arată în finalul declaraţiei.