REACŢIA ministrului Sorin Câmpeanu după atacul lui Traian Băsescu

Ministrul Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri, referindu-se la afirmațiile președintelui despre numirea sa în Guvern, că este dreptul fiecăruia să aibă o opinie și că își dorește ca educația să nu devină "tărâm al disputelor politice".

17 dec. 2014, 11:52
REACŢIA ministrului Sorin Câmpeanu după atacul lui Traian Băsescu

Ministrul a ținut să precizeze că de-a lungul întregii sale cariere nu a fost implicat „nici direct, nici indirect” și nici nu și-a exprimat vreo părere cu privire la validarea sau invalidarea tezei de doctorat a premierului Victor Ponta, și nici „nu a avut calitatea” să facă acest lucru.

„Este dreptul fiecăruia să aibă o opinie. Am explicat într-o manieră tehnică succesiunea momentelor în care eu am avut diverse poziții și am participat sau nu la anumite decizii. Văd că este din ce în ce mai greu să punem în practică ceea ce am afirmat încă de alaltăieri, când am aflat că voi fi nominalizat pentru acest post, că îmi doresc ca educația să nu devină un tărâm al disputelor politice”, a afirmat ministrul la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres, după ce Traian Băsescu a susținut că Sorin Cîmpeanu și ministrul pentru Dialog social, Liviu Pop, au „contribuit prin distrugerea de instituții ale educației la un fals în interes public”.

Traian Băsescu, ATAC la doi miniştri din cabinetul Ponta IV: Au contribuit la un FALS

Sorin Cîmpeanu a explicat că în luna aprilie 2011, pe baza experienței profesionale, a devenit membru al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) iar în 5 aprilie 2011, în calitatea sa de membru al acestui organism alături de alte câteva sute de membri, „nu a făcut altceva” decât să evalueze teze de doctorat în domeniile agricultură, horticultură, zootehnie, biotehnologie.

Următorul moment în ceea ce mă privește a fost 7 septembrie 2012, când, devenind președinte al acestei comisii de specialitate, am devenit și membru al Consiliului general CNATCU alături de alți 43 de colegi din Academia Română și din 20 de universități dintre cele mai prestigioase ale României. O lună mai târziu, 10 octombrie 2012, acest consiliu general condus de către regretatul profesor academician Paul Cristea a ales un secretar general prin votul unui număr de 35 de membri prezenți din totalul de 44. Căutând să mă documentez, am aflat că în CNATCU ultima oară când s-a pus în discuție și s-a luat o decizie a fost 28 iunie 2012, trei luni mai devreme de intrarea mea în Consiliu general CNATCU. Pe 12 iulie, Consiliul național de etică, care nu știu nici măcar din cine este format, dar va trebui să știu în calitatea de ministru, a luat o decizie cu privire la acest subiect”, a explicat Cîmpeanu.

Președintele Traian Băsescu a declarat miercuri că hotărârea Parlamentului cu privire la numirea miniștrilor este obligatorie, motiv pentru care va primi și jurământul miniștrilor pentru Dialog social, Liviu Pop, și al Educației, Sorin Cîmpeanu, deși aceștia au „contribuit prin distrugerea de instituții ale educației la un fals în interes public”.