REACŢIA lui Tăriceanu după ce CSM a sesizat Inspecţia Judiciară

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că afirmațiile cuprinse în scrisoarea pe care i-a adresat-o, împreună cu alți colegi liberali, președintelui Klaus Iohannis au fost făcute în calitatea sa de senator și că sesizarea Inspecției Judiciare de către CSM nu este "productivă" fiindcă parlamentarilor nu le poate fi cenzurat dreptul la declarații politice.

27 mai 2015, 14:24
REACŢIA lui Tăriceanu după ce CSM a sesizat Inspecţia Judiciară

Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că nu a primit un răspuns din partea președintelui Klaus Iohannis cu privire la cazul de „încălcare a drepturilor și libertăților” Marianei Rarinca, pe care i l-a semnalat printr-o scrisoare.

„Nu (a primit un răspuns din partea Administrației Prezidențiale — n.r.). Am văzut comunicatul CSM și vă pot spune că declarațiile pe care le-am făcut, le-am făcut în calitate de senator, împreună cu alți colegi liberali. Nu l-am făcut în calitate de președinte al Senatului. Dacă aș fi avut un mandat din partea Biroului sau al plenului, atunci aș fi putut să vorbesc în numele Senatului. Le-am făcut în calitate de senator, ținând cont că am acest drept fundamental să îmi exprim opiniile politice, drept constituțional care nu poate să fie cenzurat. Cred că aceste sesizări ale Inspecției Judiciare nu sunt productive pentru că ele nu pot în niciun fel să cenzureze dreptul la declarații politice al parlamentarilor. În schimb, cred că Inspecția Judiciară sau CSM ar putea să se preocupe de dosarele care au stat ani de zile în sertare fără ca să fie lucrate în vreun fel”, a declarat Tăriceanu.

CITEŞTE ŞI Călin Popescu Tăriceanu, în atenţia CSM. Consiliul a sesizat Inspecţia Judiciară

Cinci senatori, printre care și președintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-au solicitat marți, printr-o scrisoare, președintelui Klaus Iohannis să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, pe Livia Stanciu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, și Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, pentru „încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale” ale Marianei Rarinca.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat, miercuri, că sesizează Inspecția Judiciară în legătură cu recentul demers al președintelui Senatului și dezbaterile publice generate privind posibila încălcare a independenței justiției.