Reacţia MAE după gafa diplomatică: O regretabilă eroare tehnică

Ministerul de Externe a precizat că dintr-o eroare tehnică a fost imprimantă pe broşură harta Franţei acoperită cu drapelul Germaniei. Broşura în cauză a fost înmânată de ministrul Bogdan Aurescu omologului său german, Frank-Walter Steinmeier în cadrul vizitei acestuia la Bucureşti. Totodată, MAE a adăugat că şeful diplomaţiei germane a apreciat că"situaţia în cauză nu este de natură să producă vreun efect sau să creeze vreo problemă în relaţiile bilaterale".

09 mart. 2015, 20:44
Reacţia MAE după gafa diplomatică: O regretabilă eroare tehnică

„În contextul aniversării în anul în curs a 135 ani de relaţii diplomatice între România şi Germania, Agerpres a iniţiat editarea unei broşuri, conţinând  imagini şi articole de arhivă realizate de agenţia naţională de presă despre relaţiile bilaterale româno-germane. 

Dintr-o regretabilă eroare tehnică, exclusiv pe coperta broşurii, tipărită într-un singur exemplar pus la dispoziţia MAE în această dimineaţă, a fost imprimat conturul hărţilor României şi Franţei, aceasta din urmă fiind acoperită de steagul Germaniei”, se arată în comunicatul remis România TV.

Citeşte şi: Gafa diplomatică la MAE: Ministrul german de Externe a primit o hartă a Franţei cu steagul Germaniei

Totodată, Ministerul român de Externe a precizat că şeful diplomaţiei germane nici nu a observat eroare.

„Ministrul de externe german i-a transmis omologului român că nu apreciază că situaţia în cauză este de natură să producă vreun efect sau să creeze vreo problemă în relaţiile bilaterale, până la semnalarea acesteia de către omologul român ea nefiind remarcată”, se precizează în comunicat.

De cealaltă parte, Agerpres şi-a asumat greşeala tehnică şi precum a relatat şi MAE, broşura pusă la dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu a fost tipărită într-un singur exemplar. Totodată, Agerpres precizează că Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare, de fapt, varianta corectă a broşurii.

Citeşte şi: GAFA DIPLOMATICĂ de la Paris, sancţionată DUR: Cei doi angajaţi MAE au fost destituiţi

Broșura (…) a fost imprimată într-un singur exemplar de către AGERPRES, exemplarul oferit de ministrul Bogdan Aurescu omologului german Frank-Walter Steinmeier. Precizăm faptul că Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare varianta CORECTĂ a broșurii, în format electronic. Imprimarea greșită a fost o GREȘEALĂ TEHNICĂ DIN PARTEA AGERPRES, pe care ne-o asumăm și pentru care ne cerem scuze atât Ministerului Afacerilor Externe român, cât și Ministerului Afacerilor Externe german”, a precizat AGERPRES.