Reacţia Patriarhiei la cererile de impozitare a Bisericii Ortodoxe Române

Biserica Ortodoxa Romana a transmis, joi, un punct de vedere referitor la discutiile despre faptul ca nu plateste impozite catre stat si la cele cu privire la o noua formula de impozitare a cultelor religioase din Romania.

RomaniaTV.net
27 iul. 2017, 14:54
Reacţia Patriarhiei la cererile de impozitare a Bisericii Ortodoxe Române

Orice raspandire in spatiul public a informatiei (false) ca Biserica nu plateste impozite este nociva si denatureaza grav dezbaterea publica asupra relatiei dintre stat si cultele religioase„, se arata intr-un comunicat.

BOR mentioneaza ca toate cultele religioase au un statut fiscal similar cu al ONG-urilor, partidelor politice, sindicatelor, universitatilor etc., „adica fondurile care circula in interiorul organizatiei sunt menite sa consolideze organizatia si sa inlesneasca buna ei functionare, in beneficiul societatii in mijlocul careia aceasta activeaza. Astfel, statul intelege sa faciliteze cetatenilor exercitarea libertatii religioase, la fel cum, de exemplu, neimpozitand donatiile si contributiile membrilor partidelor politice, statul inlesneste exercitarea drepturilor si opiniilor politice, sau, in cazul sindicatelor, exercitarea drepturilor sociale„.

Reprezentantii BOR mai spun ca la fel ca toate cele 18 culte religioase din Romania, ei nu beneficiaza de privilegii fiscale, ci de facilitati fiscale, ca „expresie a regimului democratic in care cetatenii sunt incurajati si sprijiniti sa-si exercite drepturile si libertatile, intre care libertatea religioasa este unul dintre cele fundamentale”.

Acestia adauga ca niciun stat democratic nu exercita o presiune fiscala inutila pe organizatiile societatii civile, tocmai pentru ca acestea isi implinesc vocatia si misiunea fara intermedierea statului.

In documentul citat se mai spune ca „singurele venituri ale cultelor religioase din Romania (si din spatiul Uniunii Europene) care sunt scutite de impozitare sunt cele provenite din vanzarea obiectelor de cult si contributii (nu taxe) pentru nunti, botezuri si alte servicii religioase, care nu sunt activitati comerciale. Pentru aceste contributii se emit si trebuie sa se emita chitante. Fondurile provenite din aceste surse, menite sa sprijine autofinantarea, raman exclusiv in circuitul intern si sunt reinvestite in intretinerea si repararea lacasurilor de cult, precum si in numeroasele activitati cu caracter social-filantropic. In acest moment, Biserica Ortodoxa Romana este institutia cu cea mai mare si intensa activitate filantropica din Romania„.