Reacţia Rusiei la expulzarea unui diplomat rus la Bucureşti: Este „manifestarea nebuniei politice colective”

Un diplomat al Federaţiei Ruse la Bucureşti a afirmat, luni, în urma scandalului expulzării mai multor diplomaţi ruşi, că decizia României de a-l expulza este, probabil, "manifestarea nebuniei politice colective" în scandalul legat de fostul spion rus, Serghei Skripal care a fost otrăvit cu neurotoxină. 

26 mart. 2018, 17:01
Reacţia Rusiei la expulzarea unui diplomat rus la Bucureşti: Este „manifestarea nebuniei politice colective”

Decizia României de a expulza un diplomat al Federaţiei Ruse la Bucureşti – luată în contextul atacului chimic asupra fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie – este, probabil, „manifestarea nebuniei politice colective”, se arată un mesaj al misiunii diplomatice a Rusiei în România.

Comentariul respectiv este legat de „numeroasele întrebări ale presei româneşti adresate ambasadei”, este punctat în mesaj, subliniază Agerpres.

Citeşte şi Premierul britanic acuză serviciile secrete ruse că ar putea pregăti noi atacuri neurotoxice

„Cred că este foarte probabil că decizia luată este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales că nu există altă explicaţie plauzibilă”, arată ambasada.

Reacţia vine ca urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie, iar „MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional”, arată sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat, luni, că a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, ca urmare a atacului neurotoxic de la Salisbury, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii.

SUA, Canada, Australia şi 14 state membre UE, inclusiv România, au decis să expulzeze diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, ce a vizat un fost spion rus şi despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.