Reacţiile liderilor lumii după recunoaşterea de către Donald Trump a Ierusalimului ca fiind capitala Israelului

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a condamnat vehement, miercuri seară, decizia "iresponsabilă" a preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, cerând Washingtonului să revină asupra acestei hotărâri.

06 dec. 2017, 20:08
Reacţiile liderilor lumii după recunoaşterea de către Donald Trump a Ierusalimului ca fiind capitala Israelului

„Condamnăm anunţul iresponsabil al Administraţiei SUA… privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului şi privind mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim”, anunţă Ministerul turc de Externe.
„Cerem Administraţiei SUA să reconsidere această decizie eronată care riscă să aibă rezultate negative; cerem evitarea măsurilor nechibzuite care ar afecta identitatea multiculturală şi statutul istoric al Ierusalimului”, subliniază Ministerul turc de Externe, potrivit Mediafax.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat hotărârea „regretabilă” a omologului său american, Donald Trump, de recunoaştere a oraşului Ierusalim ca fiind capitală a Israelului, afirmând că măsura intră în contradicţie cu reglementările internaţionale. „Decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte unilateral Ierusalimul ca fiind capitală a Israelului este regretabilă”, a declarat Emmanuel Macron, subliniind că statutul acestui oraş trebuie stabilit prin negocieri între palestinieni şi israelieni.”Este o decizie regretabilă, pe care Franţa nu o aprobă şi care este în contradicţie cu dreptul internaţional şi cu rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU”, a adăugat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

Administraţia de la Cairo a respins recunoaşterea de către preşedintele SUA, Donald Trump, a Ierusalimului drept capitală a Israelului, subliniind însă că statutul oraşului nu se va modifica. „Respingem decizia SUA de a muta Ambasada la Ierusalim”, a comunicat Ministerul egiptean de Externe. Decizia lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului nu schimbă statutul oraşului, consideră Administraţia de la Cairo, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Preşedintele Israelului despre declaraţia lui Trump: Este „cel mai frumos cadou la 70 de ani de la înfiinţarea Israelului”

 Decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului „deschide porţile infernului” pentru obiectivele americane din Orientul Mijlociu, avertizează mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza. „Decizia lui Donald Trump deschide porţile infernului pentru interesele americane din regiune”, a reacţionat Ismail Raduan, unul dintre liderii Hamas, potrivit cotidianului Le Figaro. „Îndemnăm ţările arabe şi musulmane să suspende relaţiile economice şi politice cu Statele Unite şi să îi expulzeze pe ambasadorii americani”, a adăugat oficialul Hamas.

Uniunea Europeană a exprimat „preocupări grave” în legătură cu decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, avertizând că măsura riscă să afecteze perspectivele de pace între israelieni şi palestinieni.