Liderii politici mondiali reacţionează după asasinarea lui Boris Nemţov, adversarul preşedintelui Putin

Marii lideri politici ai lumii au condamnat vehement uciderea lui Boris Nemţov, unul dintre cei mai înverşunaţi adversari politici ai preşedintelui Vladimir Putin, în plină stradă la Moscova. 

28 feb. 2015, 11:29

Primul lider care a reacționat după asasinat a fost președintele american Barack Obama. Liderul de la Casa Albă a condamnat „uciderea brutală” a fostului vicepremier rus, Boris Nemţov. Preşedintele american a cerut autorităţilor ruse să efectueze o anchetă imparţială şi transparentă, scrie Agerpres.

Cancelarul Angela Merkel s-a declarat şi ea „consternată” de o „crimă laşă” şi i-a cerut preşedintelui Puţin să facă lumina în acest caz. Într-un comunicat emis de guvernul german, Angela Merkel a lăudat „curajul fostului vicepremier, care nu a încetat niciodată să-și exprime public criticile față de politica guvernamentală”.

Citeşte şi: Boris Nemţov, lider al opoziţiei din Rusia, ucis în centrul Moscovei

La rândul său, președintele francez Francois Hollande a condamnat „asasinatul odios”. „Boris Nemțov a fost un apărător curajos și neobosit al democrației și un combatant hotărât împotriva corupției”, a menționat liderul de la Elysee.

Și guvernul britanic condus de David Cameron și-a exprimat „tristețea” și „consternarea” într-un comunicat difuzat de Foreign Office.

În plus, şi șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și-a exprimat „îndignarea” în urma acestei „crime brutale”. În acest sens, oficialul european a cerut autorităților de la Moscova să conducă o investigație „completă, rapidă și transparentă”.

Citeşte şi: Imagini şocante cu Boris Nemţov, ucis lângă Kremlin FOTO

Boris Nemțov avea 55 de ani şi a fost vicepremier în timpul mandatului președintelui Boris Elțin, în anii ’90. Nemțov era un opozant cunoscut al preşedintelui rus Vladimir Putin Putin.

El a fost asasinat vineri noaptea cu focuri de armă în centrul Moscovei, după ce cu câteva ore în urmă a participat la o dezbatere radiodifuzată în timpul cărei a cerut rușilor să participe duminică la un marș împotriva președintelui Vladimir Putin și a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.