Rebelii sirieni au obţinut un acord pentru evacuarea unui oraş din apropiere de Damasc

Una din grupările rebele din enclava Ghouta de Est de lângă Damasc a ajuns la un acord pentru evacuarea oraşului Harasta, au declarat miercuri agenţiei Reuters două surse din opoziţia siriană. Acordul "ar putea intra în vigoare imediat după anunţarea unei încetări a focului, chiar miercuri", a afirmat un oficial aflat la curent cu negocierile care au durat mai multe zile.

21 mart. 2018, 06:34
Rebelii sirieni au obţinut un acord pentru evacuarea unui oraş din apropiere de Damasc

Conform înţelegerii, care a fost mediată de Rusia, gruparea Ahrar al Sham, care controlează localitatea asediată, a acceptat să depună armele, în schimbul asigurării trecerii libere spre zone din Siria controlate de insurgenţi. Luptătorii care rămân pot beneficia de graţiere din partea autorităţilor, în conformitate cu termenii de reconciliere locală. În primul rând, vor fi evacuaţi civilii răniţi, a precizat oficialul citat de Reuters.

Trupele guvernamentale siriene şi aliaţii lor au recucerit până acum circa 70% din Ghouta, iar locuitorii încearcă să se refugieze din calea bombardamentelor. Ofensiva terestră lansată luna trecută este sprijinită şi de aviaţia rusă. Reuters reaminteşte că bombardamentele au constituit o strategie importantă a regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad şi pentru recucerirea oraşelor Alep şi Homs, potrivit Agerpres.

Citeşte şi 35 de civili ucişi de o rachetă trasă de rebeli la periferia Damascului, 29 de morţi în Ghouta

Harasta a fost izolată de restul enclavei Ghouta, care este acum împărţită în trei sectoare asediate. Armata siriană a formulat duminica trecută un ultimatum pentru luptătorii rebeli din acest oraş. Acordul obţinut creşte presiunea asupra principalelor grupări rebele, Failaq al-Rahman din sectorul sudic şi Jaish al-Islam din cel nordic, pentru acceptarea unor înţelegeri similare, apreciază Reuters. Până acum, aceste grupări au respins oferta Rusiei.