Recalcularea preţului la medicamente, amânată până în noiembrie

Ministerul Sănătății a amânat aplicarea ordinului privind recalcularea prețurilor la medicamentele de bază până la 1 noiembrie pentru a nu periclita accesul pacienților la tratament.

24 iun. 2016, 15:16
Recalcularea preţului la medicamente, amânată până în noiembrie

Ordinul de amânare a fost semnat vineri de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, potrivit unui comunicat de presă.

„România trebuie să recalculeze prețurile medicamentelor pe bază anuală, conform Ordinului 75/2009. Din cauza unor întârzieri anterioare mandatului său și pentru a nu periclita accesul pacienților la tratament, ministrul Sănătății a decis amânarea aplicării acestui ordin până la 1 noiembrie. În prezent, catalogul de prețuri ale medicamentelor eliberate cu prescripție medicală în România (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente. La 1 ianuarie 2015, același catalog cuprindea 6.114 produse. În contextul actualului ordin, numărul de dosare de preț pentru medicamente depuse la Ministerul Sănătății este, în prezent, de 4.400. Această situație coroborată cu faptul că la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a fost depus, în 2015 și 2016, un număr de 1.718 de notificări de retragere de pe piață a unor medicamente a dus la decizia de amânare a ordinului de către ministrul Vlad Voiculescu cu scopul de nu periclita siguranța pacienților și accesul acestora la tratament”, se arată în comunicatul transmis AGERPRES.

MS este de părere că posibila retragere de pe piață a mai multor medicamente cu largă utilizare ar putea provoca probleme de aprovizionare, respectiv ar împiedica accesul la tratament al pacienților.

Referitor la obligația de a recalcula prețurile medicamentelor, în 2015, aceasta a durat circa 3 luni și a fost efectuată cu efortul a 30 de oameni, precizează sursa citată.

„La preluarea mandatului de către ministrul Vlad Voiculescu, pe data de 20 mai, recalcularea prețurilor nu începuse. Conform aceluiași Ordin 75, recalcularea prețurilor și introducerea lor în sistemul electronic de decontare al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu poate dura mai puțin de 60 de zile. Din motivele enumerate, ministrul Vlad Voiculescu a decis amânarea aplicării ordinului pentru a nu periclita siguranța pacienților și accesul acestora la tratament”, afirmă MS.

Totodată, Ministerul Sănătății anunță că va demara un proces de revizuire a politicii medicamentului, ce va avea în vedere o consultare reală a actorilor implicați, întărirea controlului și a autorităților statului, în special a ANMDM și a Direcției pentru Politica Medicamentului din cadrul MS, cu implicarea unor experți internaționali independenți.

Citeşte şi: Bolnavii cronici acuză Guvernul că îi lasă să moară. Sute de medicamente importante vor fi RETRASE de pe piaţă