Rechizitoriu DNA: Lia Olguţa Vasilescu a conştientizat că poziţia sa de influenţă este dată de funcţia politică

Lia Olguța Vasilescu a conștientizat că poziția sa de influență asupra unor oameni de afaceri era dată de funcția politică deținută, aceea de vicepreședinte al organizației județene a PSD, potrivit rechizitoriului prin care procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a primarului Craiovei.

19 iul. 2016, 15:59
Rechizitoriu DNA: Lia Olguţa Vasilescu a conştientizat că poziţia sa de influenţă este dată de funcţia politică

Influența sa era dată atât de puterea poziției în sine (conferită de funcția deținută în cadrul organizației politice), cât și de puterea personală decurgând din cea a poziției (contacte interpersonale pe care le-a cultivat de-a lungul timpului și care i-ar fi permis la un moment dat să exercite influență asupra celorlalți). (…) Inculpata a conștientizat că poziția sa de influență este dată de funcția politică, iar nu de împrejurarea că a fost desemnată candidat pentru o funcție publică, iar pentru oamenii de afaceri acceptarea de a plăti la cererea inculpatei materiale sau alte cheltuieli electorale reprezenta, în fapt, o ‘investiție politică’ în considerarea funcției politice de conducere a solicitantei„, se arată în rechizitoriul DNA, citat de Agerpres.

În opinia procurorilor, pentru oamenii de afaceri care au acceptat să sponsorizeze campania electorală a Liei Olguța Vasilescu a contat doar funcția deținută de aceasta în partid, nu și funcția de senator sau poziția de candidat la funcția de primar al municipiului Craiova.

S-a făcut vorbire și despre funcția de senator pe care o deținea inculpata la acel moment, însă spectrul de influență în administrație, avut în vedere de oamenii de afaceri, este strâns legat de funcția politică de conducere în cadrul formațiunii politice, iar nu de o funcție în puterea legislativă. Așadar, atât din perspectiva teoretică, cât și practică, pentru aceștia nu a contat împrejurarea că inculpata candida pentru funcția de primar al municipiului Craiova, ci funcția politică de conducere deținută, care crea perspectiva certă a posibilității de facilitare la diverse niveluri a activităților/intereselor comerciale ale oamenilor de afaceri de către inculpata Vasilescu Lia Olguța„, se menționează în rechizitoriu.

Procurorii apreciază că oamenii de afaceri asupra cărora Lia Olguța Vasilescu și-a exercitat influența i-au dat un răspuns de tip „angajament”, arătându-se dispuși să satisfacă solicitarea și depunând eforturi în acest sens. În plus, între inculpată și oamenii de afaceri ar fi existat „o relație de inegalitate din punct de vedere al potențialului de influență reciprocă”, ce a fost percepută și asumată ca atare de ambele părți.

Marți, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, aceasta fiind acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracțiuni) și spălare de bani (două infracțiuni).

În același dosar, au fost deferiți justiției, sub control judiciar, Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracțiuni) și instigare la spălare de bani, și Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al unei asociații non-profit, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări, inculpata folosindu-se, în schimbul obținerii acestor foloase, de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.

În cadrul ‘donațiilor’ respective, inculpata Vasilescu Lia Olguța a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenței sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susținut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror proveniență nu a fost stabilită), în preziua concertului din 14 mai 2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei„, se precizează în comunicat.

De asemenea, Olguța Vasilescu este acuzată că și-a folosit influența pentru a obține de la un alt om de afaceri materiale electorale în valoare de 44.241 euro conținând imaginea acesteia și sloganuri de campanie electorală. Materialele în cauză au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri.

Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguța în scopul menționat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârșirea unor infracțiuni„, arată DNA.

Totodată, procurorii anticorupție spun că primarul Craiovei a pretins și primit în cursul anului 2014, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, pentru și printr-o asociație non profit, de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu primăria, banii fiind primiți în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Astfel, oamenii de afaceri au acceptat solicitările inculpatei pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.

Referitor la banii pretinși și primiți de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalți doi inculpați, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, președinte al asociației, în cunoștință de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoștea proveniența și modul real de obținere a sumelor de bani intrate în contul asociației cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a patru contracte de sponsorizare. Ulterior, în luna iunie 2014, inculpata Popescu Elena Daniela, a dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociației în contul unei societăți comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienței acesteia, cunoscând că provine din săvârșirea infracțiunii de luare de mită„, arată DNA.

Procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei sau valută, aflate în conturi ale instituțiilor bancare deținute de cei trei inculpați, în cauză fiind instituit sechestru și asupra unor imobile ce aparțin inculpaților Radu Cosmin Preda și Elena Daniela Popescu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.