RECHIZITORIU. Planşele fotografice din dosarul Colectiv arată cât de rapidă a fost extinderea incendiului FOTO

Fazele incendiului din clubul Colectiv sunt împărţite de anchetatori în cinci etape, respectiv etapa premergătoare, de iniţiere, de dezvoltare, de regresie şi stingerea flăcărilor şi, potrivit imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere din club, dar şi a expertizelor tehnice din în rechizitoriul obţinut de News.ro, de la momentul declanşării focurilor de artificii şi până la stingerea incendiului s-au scurs 153 de secunde.

RomaniaTV.net
24 apr. 2016, 13:18

Procurorii scriu în rechizitoriu că, în etapa premergăroare incendiului, cei 1700 de metri cubi ai clubului Colectiv au fost încălziţi de la o temperatură ambientală de 5-6 grade Celsius la aproximativ 20 de grade Celsius, potrivit news.ro.

Cel de-al doilea foc de artificii declanşat în seara de 30 octombrie 2015 a fost, potrivit datelor de la dosar, cel care a dus la izbucnirea incendiului. Potrivit înregistrărilor făcute de camerele de supraveghere din club, momentul 0 al declanşării incendiului a fost la ora 22:32, când au fost pornite efectele pirotehnice.

Rechizitoriul în dosarul Colectiv, finalizat. Ce acuzaţii li se aduc patronilor după ce 64 de tineri şi-au pierdut viaţa

La 15 secunde după ce au fost pornite efectele pirotehnice, o parte dintre particulele incandescente ale artificiilor intră în buretele poliuretanic folosit pentru acustica încăperii. Aceste particule incandescente „topesc şi descompun local buretele în volatile inflamabile, coborând gravitaţional în masa de burete, temperatura de descompunere a buretelui este mai mare de 1800 C. Unele particule incandescente posedă suficientă masă neconsumată de metal şi au inerţie termică, astfel că determină aprinderea amestecului inflamabil”, după cum se arată în rechizitoriu.

Flăcările devin vizibile şi cuprind stâlpul capitonat cu burete.

După 22 de secunde solistul trupei Goodbye to Gravity anunţă că „asta nu era în program”. Este momentul în care, procurorii consideră că începe „etapa de dezvoltare a incendiului”. O persoană este văzută pe camerele de supraveghere cum încearcă să arunce bere pe stâlpul aprins. Flăcările se extind în doar 3 secunde spre tavan şi încep să se emane gazele toxice. Instalaţia de ventilaţie amestecă rapid aceste gaze cu aerul curat de la nivelul solului. Ventilaţia amplifică nu doar concentraţia de gaze toxice, ci şi dezvoltarea incendiului.

După 41 de secunde de la pornirea efectelor pirotehnice este deschisă prima uşă din club. Se observă extinderea flăcărilor la tavan către zona barului, iar fumul este alb-gălbui. În acest moment al evoluţiei incendiului, suprapresiunea generată, atât de efectul caloric, cât şi de volumul suplimentar al gazelor de ardere, a blocat funcţia de aerisire a sistemelor de ventilaţie, notează procurorii.

Patron Colectiv: Ştiam de la constructor că buretele de pe stâlpii de susţinere și tavan era ignifug – rechizitoriu

La secunda 72, incendiul devine generalizat. Este deschisă şi a doua uşă însă se formează efectul de pâlnie la evacuarea din club, iar mulţi dintre participanţi cad unii peste alţii. „În acest moment se apreciază că instalaţiile de evacuare şi-au pierdut rolul de exhaustare a atmosferei din incinta clubului, astfel nivelul vizibilităţii scade foarte mult din cauza fumului ne-evacuat”, se arată în rechizitoriu. După alte şapte secunde incinta este inundată cu fum negru. Camerele de supraveghere îşi reduc aproape de 0 vizibilitatea. Chiar şi aşa se poate observa un corp de iluminat încă în funcţiune. Acest lucru denotă că încă exista alimentare cu energie electrică.

Camerele de supraveghere îşi pierd, pe rând, semnalul. Incendiul intră în faza de regresie din cauza lipsei oxigenului, însă flăcările sunt în continuare la aproximativ un metru de pardoseală.

Potrivit datelor de la dosar, de la momentul în care au fost declanşate focurile de artificii şi până când incendiul s-a stins au trecut 153 de secunde. „Această etapă este caracterizată prin fenomenul de auto-extincţie a incendiului, datorită atât consumării materialului combustibil suport, cât şi reducerii concentraţiei de oxigen la valori specifice întreruperii reacţiei de oxidare”, notează procurorii în rechizitoriu.