Reducerea accizei la carburanţi de la 1 ianuarie are rolul de a anula impactul scumpirii petrolului

Scăderea accizei la carburanţi şi a TVA, teoretic decise pentru 1 ianuarie, dar despre care nu mai vorbeşte nimeni în această perioadă electorală, ar urma să compenseze efectul scumpirilor generate de scumpirea petrolului, scrie economica.net. 

RomaniaTV.net
06 dec. 2016, 06:53
Reducerea accizei la carburanţi de la 1 ianuarie are rolul de a anula impactul scumpirii petrolului

În contextul în care preţurile carburanţilor tind să crească, urmare a deciziei OPEC de a limita producţia, lucru care a dus deja la scumpirea petrolului, o scădere a taxelor, care au urma să să intre în vigore la 1 ianuarie, ar anula impactul creşterilor de preţ la pompă şi ar apropria România de situaţia ţărilor din jur din punct de vedere al taxării. În plus, acciza, mult mai mare în România, s-ar mai apropia de nivelul din statele vecine României.

România are cele mai mari taxe pe carburanţi dintre statele din jur. Potrivit datelor Comisiei Europene, în România acciza la benzină este echivalentul a 461 de euro (date la 1 iulie), destul de departe de nivelul minim al accizei, impus de Comisia Europeană: 359 de euro pentru 1.000 de litri. Ţările din UE cu care ne învecinăm, Bulgaria şi Ungaria, au accize mai mici decât cele percepute românilor, mai apropiate de nivelul minim cerut de Comisie: 363 euro şi, respectiv, 383 euro la 1.000 de litri. Dacă ne comparăm cu Polonia, situaţia se repetă, dat fiind că acolo acciza aplicată benzinei este de 393 de euro.

Şi la motorină situaţia este aceeşi. Acciza minimă, decisă de Comisia Europeană, este de 330 de euro pentru 1.000 de litri. În România, ea este mult mai mare, echivalentul a 429 de euro, la 1 iuie. La fel, mai mult decât în Bulgaria (330 de euro), Ungaria (352 de euro) sau Polonia (343 de euro).

Citeşte mai mult pe economica.net.